Arantxa Rus ronde verder op Roland Garros na opgave Jamie Hampton

Arantxa Rus serveert in haar gewonnen partij op Roland Garros tegen Jamie Hampton. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

De Nederlandse Arantxa Rus heeft de tweede ronde van Roland Garros bereikt. Ze won haar partij in de eerste ronde in Parijs door haar Amerikaanse tegenstander Jamie Hampton opgaf. Het stond op dat moment 6-4, 4-3 in het voordeel van Rus.

Later vandaag zal nog de Nederlander Robin Haase in actie komen op het Franse gravel. De Nederlanders Michaëlla Krajicek, debutant Kiki Bertens en Igor Sijsling werden gisteren al uitgeschakeld in de eerste ronde van het Grand Slam-toernooi in Parijs.

Voor de 21-jarige Rus is het de derde keer dat ze in Parijs minimaal de tweede ronde haalt. Eerder deed ze dat in 2009 en 2011.

Rus werd in de eerste set twee keer gebroken, maar zag Hampton haar service drie keer inleveren. In de tweede set maakten beide speelsters het nog bonter. Alle zeven games leverden een servicebreak op. Bij een stand van 30-30 in de achtste game gaf Hampton op.

Volgende ronde speelt Rus waarschijnlijk tegen Serena Williams

In de volgende ronde stuit Rus, de nummer 88 van de wereld, mogelijk op Serena Williams. De als vijfde geplaatste Amerikaanse moet dan later vandaag wel zien af te rekenen met Virginie Razzano.

Maria Sharapova bereikte de tweede ronde zonder een game in te leveren. De nummer twee van de wereld walste in slechts 48 minuten over de Roemeense Alexandra Cadantu heen: 6-0, 6-0. Roland Garros is het enige grandslamtoernooi dat ontbreekt op de erelijst van de Russische.

Ook Petra Kvitova kende geen problemen. De als vierde geplaatste Wimbledon-kampioene won met 6-1, 6-2 van de Australische Ashleigh Barty, de juniorenkampioene van Wimbledon.

Francesca Sciavone, die de afgelopen twee seizoenen de finale bereikte op Roland Garros, zette Kimiko Date-Krumm opzij. De winnares van 2010 klopte de 41-jarige Japanse met 6-3, 6-1.