Annan: nu ‘omslagpunt’ in Syrië - VS hopen op andere houding Russen

Bemiddelaar Annan aan het begin van de avond op een persconferentie in Damascus. Foto AFP / Louai Beshara

Syrië bevindt zich op een omslagpunt door het aanhoudende geweld in het land. Dat heeft VN-bemiddelaar Kofi Annan vanavond gezegd. De VS riepen Rusland op een meer kritische koers jegens het regime van Assad te varen.

Annan gaf aan het begin van de avond een persconferentie in Damascus nadat hij vanochtend in de Syrische hoofdstad had gesproken met president Assad. Hij heeft Assad naar eigen zeggen “in heldere termen de ernstige bezorgdheid van de internationale gemeenschap” over het geweld in zijn land overgebracht en riep de president op om onmiddellijk stappen te zetten die het geweld in het land kunnen stoppen.

Aanleiding voor het bezoek van Annan aan Assad was het bloedbad van afgelopen vrijdag in de Syrische plaats Houla, waar door beschietingen van het Syrische leger volgens activisten van de oppositie meer dan honderd doden vielen. Annan noemde de gebeurtenissen vanavond “schokkend”:

“We staan op een omslagpunt. De Syrische bevolking wil geen toekomst van bloedvergieten en verdeeldheid. Toch gaat het moorden door.”

‘Gewapende militie van Assad verantwoordelijk voor bloedbad’

De Verenigde Naties zeiden vandaag het waarschijnlijk is dat naast het Syrische leger ook aan Assad loyale milities (‘shabiba’) betrokken waren bij het bloedbad in Houla. VN-functionaris Herve Ladsous zei vanmiddag op een persconferentie dat bij de gevechten van afgelopen vrijdag naast zware wapens ook lichte wapens en messen zijn gebruikt, volgens hem een teken dat ook milities bij de strijd betrokken waren.

Annan riep het regeringsleger en de milities van Assad vanavond op alle militaire acties te staken en “maximale terughoudendheid” te betrachten. Ook verzocht hij de rebellen van de oppositie af te zien van het gebruik van geweld. Assad zelf ontkent dat zijn regime verantwoordelijk is voor het bloedbad in Houla en gaf vanochtend “terroristen” de schuld van het geweld van vrijdag.

VS hopen op andere houding van Rusland

De Verenigde Staten riepen Rusland vanavond naar aanleiding van de gebeurtenissen in Houla op een kritischer houding aan te nemen jegens het Syrische regime. Moskou is al decennialang een trouwe bondgenoot van Syrië en heeft Assad gesteund sinds de volksopstand tegen zijn regime vorig jaar maart begon. Rusland veroordeelde het bloedbad in Houla, maar zij dat naast het regime ook de tegenstanders van Assad verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Het Witte Huis liet vanavond in een verklaring weten geen voorstander te zijn van militair ingrijpen in Syrië. Een gewapende interventie zou de situatie in het land nu alleen maar verergeren, aldus een woordvoerder tegenover persbureau Reuters.