Turkije vervolgt Israëlische militairen voor actie flotilla

De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 onderschept door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Foto AP / Ariel Schalit De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 onderschept door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Foto AP / Ariel Schalit

Een rechtbank in Istanbul heeft een aanklacht van de staat goedgekeurd tegen vier voormalige hoge Israëlische militairen. Zij waren betrokken bij de onderscheppingsactie op de Mavi Marmara op 31 mei 2010 waarbij negen Turkse activisten gedood werden.

De Turkse staatsaanklager Mehmet Akif Ekinci eist meerdere malen levenslang tegen de vier militairen, schrijft persbureau Reuters. De aanklacht werd vorige week ingediend en is in absentia van de verdachten aangenomen.

Turkije en Israël leven sinds incident op gespannen voet

In 2010 greep Israël met harde hand in tegen een activistenvloot met hulpgoederen voor Gaza. De Mavi Marmara leidde een groep schepen die hulpgoederen wilde brengen aan Palestijnen in de Gaza-strook die door een Israëlische blokkade geheel van de buitenwereld waren afgesloten. Israël heeft de zeeblokkade bij Gaza ingesteld om te voorkomen dat Hamas over zee van wapens wordt voorzien door onder meer de Libanese Hezbollah-beweging.

Dit incident zorgde vorig jaar voor het ernstig bekoelen van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Turkije. Het laatste land stuurde de Israëlische ambassadeur weg en bevroor alle militaire samenwerkingsverbanden nadat een VN-rapport vorig jaar Israël grotendeels vrijsprak van schuld.

Turken wijzen ‘schadevergoeding’ af

Afgelopen week liet Turkije weten dat Israël de slachtoffers en nabestaanden van de Gaza-flottilla een schadevergoeding had aangeboden, ter waarde van vijf miljoen dollar. De nabestaanden wezen dit gebaar af, deels omdat dit indirect zou worden aangeboden door Jeruzalem. Israël ontkent een schadevergoeding te hebben aangeboden.