The Boss centraal op slotdag Pinkpop, maar ook fijne opwarmers

Nederland,Landgraaf,30-05-09 Tijdens 40e editie van Pinkpop 2009 Geeft Bruce Springsteen zijn concert. Foto Bruce Springsteen tijdens zijn optreden drie jaar terug op Pinkpop. Toen stond saxofonist Clarence Clemons nog op het podium. Foto Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

Het is de ultieme slotact voor Pinkpop. Vanavond geeft Bruce Springsteen met zijn E Streetband een twee uur durend optreden als slotakkoord van het driedaagse festival. Popjournalisten Amanda Kuyper en Jan Vollaard van NRC kijken vooruit naar het concert van ‘The Boss’ en het ‘voorprogramma’.

Drie jaar geleden trad Springsteen ook al op tijdens het Pinkpopfestival, als slotact van de zaterdag. Dit jaar sluit hij voor het eerst het festival in Landgraaf af. Grote afwezige is saxofonist Clarence Clemons, die sinds 1972 één van de gezichten was van Springsteens band. ‘The Big Man’ stond in 2009 nog op het hoofdpodium, maar hij overleed op 18 juni vorig jaar.

Clemons wordt tijdens de Wrecking Ball Tour, vernoemd naar het eerder dit jaar uitgebrachte album, vervangen door vijf blazers, onder wie de neef van de overleden saxofonist.

Hopelijk wordt het Pinkpop-optreden net zo memorabel als het concert dat Springsteen eerder dit jaar gaf tijdens de South by Southwest Music Concerence. Gijsbert Kamer, popjournalist van de Volkskrant, schreef na afloop van dit concert dat hij “het gevoel had bij het mooiste concert ooit te zijn”.

Nieuwe album Wrecking Ball sociaal bewogen

Net als tijdens dat optreden speelt The Boss vanavond hoogstwaarschijnlijk veel werk van het nieuwe album Wrecking Ball. Jan Vollaard schreef eind februari in NRC dat het “Springsteens meest sociaal bewogen album sinds Nebraska” uit 1982 is.

Hij verplaatst zich in de gewone man en zijn beslommeringen in een door crisis en werkloosheid geplaagd Amerika. De recente bankencrisis – Amerikanen die hun baan, huis en pensioen kwijtraakten en het protest van Occupy Wall Street, inspireerden hem tot een samenhangende songcyclus.

Vollaard vindt het de beste Springsteen-plaat in jaren.

“Ik kan waanzinnig genieten van deze plaat, en dat is voor het eerst in jaren bij een album van The Boss. Hij is zeer fanatiek en maakt zich erg boos over de situatie in Amerika. Er spreekt echt nieuw elan uit.”

http://www.youtube.com/watch?v=lH6LRTbI7qg

De popjournalist is benieuwd hoe het nieuwe werk live zal klinken, maar hij verwacht ook dat Springsteen genoeg klassiekers zal spelen.

Ook Amanda Kuyper kijkt uit naar het optreden. Zij is een late bewonderaar van Springsteen.

“Maar je hoeft geen Springsteen fan in hart in nieren te zijn voor een zinderend Boss-optreden. Bruce is nog altijd een zeer charismatisch artiest en hij belichaamt toch een beetje de granieten Pinkpop generatie. Drie jaar geleden was ik ook bij zijn Pinkpop-optreden - knap hoe hij daar overtuigde met zijn pure, no nonsens rock-’n-roll.”

Herbert Grönemeyer vreemde eend in de bijt

Maar er spelen natuurlijk nog meer bands op Pinkpop, zoals Jonathan Jeremiah, Seasick Steve en James Morrison. En de Duitse zanger Herbert Grönemeyer. Vollaard zegt over dit optreden:

“Het is een poging van Jan Smeets om Duitsers naar Pinkpop te krijgen. Waarom komt Grönemeyer anders naar Pinkpop, want weinig Nederlanders zitten op hem te wachten.”

Mumford & Sonds is fijne opwarmer voor Bruce

Er zijn op deze Tweede Pinksterdag nog andere bands die de twee popjournalisten aanbevelen. Zo raadt Jan Vollaard de optredens van Blood Red Shoes (“The White Stripes, maar dan wat poppier”) en The Hives (“altijd leuk”) aan.

Net als Vollaard tipt Amanda Kuyper ook het optreden van Mumford & Sons. Deze Britse folkrockband treedt op na The Specials (“een loom skafeestje der herkenning”) en voor Bruce Springsteen op het hoofdpodium. Hun concert wordt ongetwijfeld net zo’n feest als op onder meer Lowlands 2010. Kuyper:

“Mumford & Sons hebben iets heel sympathieks met hun rauwe en ontwapenende haak-in-doe-mee-folkmuziek. Beschouw dit concert vooral als een hele fijne opwarmer voor Springsteen.”

Zo volg je Pinkpop online, op tv en via de radio

Zoals elk jaar doet 3VOOR12 uitgebreid online verslag met recensies, sfeerreportages, sociale media, video en audio. Via de internettelevisie van Cultura24 is Pinkpop drie dagen lang live te volgen. Nederland 3 zendt de hele avond uit, vanaf 19:30.

Radiostation 3FM (via de site online te luisteren) zendt vandaag vanaf 10.00 uur de hele dag uit. Op het internetkanaal van 101.tv worden de radiouitzendingen met live-muziek vergezeld van concertbeelden van 3VOOR12.