‘Syrisch bombardement op Hama eist 41 doden in 24 uur’

Dit zouden beelden zijn van doden en gewonden in Hama, gisteren. Het is een screenshot van een video die iemand online zette. Foto Reuters

In de afgelopen 24 uur zijn minstens 41 mensen om het leven gekomen bij de aanval van het Syrische leger op de stad Hama. Dat zegt een oppositiegroep tegen persbureau Reuters.

Syrische tanks en infanterie namen verschillende wijken van de stad onder vuur in een reactie op aanvallen van het Vrije Syrische Leger. Dat geïmproviseerde leger van opstandelingen en deserteurs viel recent wegversperringen en andere door het regime van Assad beheerde plekken aan.

Onder de doden zijn vijf vrouwen en acht kinderen, zei de oppositiegroep, Hama Revolution, in een verklaring. Onafhankelijke bevestiging daarvan is er nog niet.

116 doden in Houla, veroordeling door VN

Vrijdag bestookten de troepen van Assad nog het dorpje Houla, dat in de provincie Homs ligt. Volgens de laatste schattingen vielen daarbij 116 doden. De VN-Veiligheidsraad sprak gisteravond een sterke veroordeling uit; het Syrische regime wordt verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad. Assad zelf zegt dat ‘terroristen’ de aanval uitvoerden.

    • Peter Zantingh