Suu Kyi voor het eerst in 24 jaar buiten Birma

Name: 2012-05-25T150807Z_01_DSY08_RTRMDNP_3_MYANMAR-PROTEST.JPG Caption: Supporters of Myanmar's opposition leader Aung San Suu Kyi reach out for her hand after she addressed them during a protest against the shortage of electricity in Yangon May 25, 2012. A week of protests in Myanmar over chronic power outages gained momentum on Friday after opposition leader Aung San Suu Kyi gave them her blessing and the government's response added to popular outrage. REUTERS/Damir Sagolj (MYANMAR - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ENERGY) IPTC Date: 15:08 25/05/12 Aanhangers van de Birmese oppositieleider Aung Suu Kyi reiken haar de hand na een toespraak in Yangon. Foto Reuters / Damir Sagolj

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi zet vanavond voor het eerst in 24 jaar haar voeten op buitenlandse grond.

Het is een groot teken van vertrouwen voor het hervormingsproces van Birma, schrijft persbureau Reuters. Suu Kyi komt vanavond laat aan in de Thaise hoofdstad Bangkok, zij spreekt daar deze week op het ‘World Economic Forum on East Asia’. Komende maand zal Suu Kyi ook een bezoek brengen aan Engeland en Noorwegen.

Tot nu toe weigerde Suu Kyi altijd om Birma te verlaten tijdens de korte momenten van vrijheid tussen de lange periodes van huisarrest uit angst dat zij niet meer mocht terugkeren van de militaire junta. De laatste keer dat zij Birma verliet was in 1988 en toen vreesde zij nog dat haar verblijf tijdelijk zou zijn. Haar huisarrest werd in 2010 opgeheven.

Vertrouwen in democratische koers Birma

De reis van Suu Kyi naar Thailand is tekenend voor de democratische hervormingen van het land die sinds vorig jaar zijn ingezet. Toen schreef de militaire junta die het land met harde hand regeerde, verkiezingen uit. Vorige maand won de NLD 43 van de 45 zetels bij tussentijdse verkiezingen. Dat waren de eerste vrije verkiezingen in 22 jaar. Begin mei werd Suu Kyi ingezworen in het parlement.

In december bezocht Hillary Clinton Birma, als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in meer dan vijftig jaar. De VS hebben de sancties tegen Birma afgelopen maand versoepeld, als beloning voor de democratische koers die het land vaart.