Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gaddafi niet uitgeleverd vanwege onbetaalde salarissen militie

De gearresteerde Saif al-Islam op het vliegveld in Obari, 19 november 2011. Foto Reuters

De voormalige rebellen die Saif al-Islam Gaddafi vasthouden, de zoon van wijlen Moammar Gaddafi, vertragen zijn overdracht aan het Internationaal Strafhof (ICC) omdat zij al zes maanden niet betaald zijn door de regering.

Dat heeft een Libische regeringsfunctionaris laten weten aan het ICC, meldt persbureau AFP. De Libische Nationale Overgangsraad is de militie in Zintan zo’n 1,36 miljoen euro schuldig, ondanks eerdere beloftes het geld uit te keren. De voormalige rebellen zien daarom nog geen reden Gaddafi over te dragen.

De uitlevering van Gaddafi loopt al maanden zeer problematisch. Sinds zijn arrestatie in november steggelen het ICC en de Libische leiding over zijn uitlevering.

Feit is echter dat de Overgangsraad geen controle heeft over de militie in Zintan en het ICC waarschijnlijk lang kan wachten op de uitlevering van de oorlogsmisdadiger, die gezocht wordt voor misdaden tegen de menselijkheid. NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zei hier eerder over:

“Het ICC kan hoog en laag springen zoals het er nu uitziet wordt Gaddafi niet uitgeleverd. Tenzij de boel in het land opklaart, maar het ziet eruit dat Libië langzaam langs de rechte weg het ravijn in glijdt.”

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Botsingen tussen de milities en met de regering zorgen regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land. Dat komt ook omdat veel milities zich weigeren te ontwapenen, hiermee oefenen zij macht uit op de regering. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. De Verenigde Naties schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord.