Mandela keert ‘volgens plan’ terug naar Qunu

Caption: (FILES) A file picture taken on February 1, 2000, shows British minister of State at the Foreign and Commonwealth Office Peter Hain (L) addressing a press conference with former South African president Nelson Mandela in Johannesburg. Peter Hain, a key figure in the sporting boycott of apartheid South Africa, announced Monday May 14, 2012, he is stepping down from front-line British politics. Born in Nairobi, he grew up in South Africa where his parents were prominent campaigners against the apartheid regime. They were eventually forced to leave the country for Britain. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN/FILES Nelson Mandela op archiefbeeld uit 2000. De toenmalige Zuid-Afrikaanse president staat naast de Britse minister van Buitenlandse Zaken Peter Hain in Johannesburg. Foto AFP / Odd Andersen

Nelson Mandela verruilt Johannesburg voor onbepaalde tijd voor het dorp Qunu, waar hij opgroeide.

Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vanavond in een verklaring laten weten, meldt persbureau AP. Mandela die op 18 juli 94 jaar wordt, reisde voorheen heen en weer naar zijn huizen in Qunu en Johannesburg. Zuma voegde in zijn verklaring toe dat de 93-jarige Mandela in “goede gezondheid verkeert”.

In februari werd de oud-vrijheidsstrijder nog met maagklachten opgenomen . Mandela werd vorig jaar ook in het ziekenhuis opgenomen, toen wegens ademhalingsproblemen. Aangenomen wordt dat de gezondheid van de oud-president fragiel is. Sinds vorig jaar is hij niet meer in het openbaar verschenen.

Onze correspondent in Zuid-Afrika, Peter Vermaas, laat weten dat het al sinds vorig jaar bekend is dat Mandela voor onbepaalde tijd naar Qunu zou verhuizen. “Hij was even naar Johannesburg verhuisd, omdat er geklust moest worden in het huis in Qunu”, laat Vermaas aan de telefoon weten. Mandela gaat daar, tot vreugde van zijn familie, zijn laatste jaren doorbrengen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Voor de duidelijkheid: al vorig jaar verhuisde Mandela terug naar Qunu, waar hij opgroeide. Wegens verbouwing was hij tijdelijk terug in JHB

Mandela, die een Nobelprijs voor de vrede kreeg, zat 27 jaar in de gevangenis voor zijn strijd tegen het racistische regime van Zuid-Afrika. Hij werd de eerste zwarte president in 1994 en diende een ambtstermijn van vijf jaar.