‘ICC-aanklager Moreno-Ocampo getipt om FIFA door te lichten’

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag Luis Moreno-Ocampo is getipt voor een functie binnen de FIFA. Foto AFP / Jim Watson

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno-Ocampo, is genomineerd voor de functie als hoofdonderzoeker in het anti-corruptie commissie van de FIFA.

Dat heeft het hoofd van het bestuurscomité aan persbureau Reuters gemeld. De FIFA stelt binnen enkele weken de leider van het onderzoek naar hervormingen en vermeende corruptie binnen de voetbalorganisatie aan.

Vorig jaar werden meerdere officials van FIFA onderzocht vanwege beschuldigingen van corruptie en omkoping, waaronder ook Blatter zelf. Die uiteindelijk werd vrijgesproken. Zijn collega, vice-voorzitter van de FIFA Jack Warner, trad af en de FIFA schorste presidentskandidaat Mohammed bin Hammam voor het leven, nadat hij schuldig werd bevonden aan omkoping van kiezers in de presidentsverkiezingen. Op 1 juni werd Blatter herkozen als president van de voetbalorganisatie.

Moreno-Ocampo is sinds 2003 de hoofdaanklager van het ICC, op 16 juni dit jaar treedt hij af. Dan neemt Fatou Bensouda de functie over. Hieronder een video over de carriere van Moreno-Ocampo.

    • Hans Klis