Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Morsi en Shafiq in tweede ronde verkiezingen - ‘verscheurende keuze’ voor Egyptenaren

Name: 2012-05-28T114038Z_01_AMR03_RTRMDNP_3_EGYPT-ELECTION-BROTHERHOOD.JPG Caption: REFILE - ADDING TRANSLATION A campaign election billboard of Mohamed Mursi, the head of the Muslim Brotherhood's political party, is seen in downtown Cairo May 28, 2012. The Brotherhood did what it does better than any other group in Egypt: mobilised a nationwide network to get out the vote, catapulting Mursi into the second round on June 16 and 17 against Ahmed Shafiq, Hosni Mubarak's last prime minister. But the success masks a setback. By its own calculations, the Brotherhood's vote fell by almost half compared to the lower house parliamentary election six months ago. The billboard (L) reads, "To be relaxed and comfortable for you and your sons, give your vote to NPD". To match Feature EGYPT-ELECTION/BROTHERHOOD REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS ELECTIONS) IPTC Date: 11:40 28/05/12
Name: 2012-05-28T114038Z_01_AMR03_RTRMDNP_3_EGYPT-ELECTION-BROTHERHOOD.JPG Caption: REFILE - ADDING TRANSLATION A campaign election billboard of Mohamed Mursi, the head of the Muslim Brotherhood's political party, is seen in downtown Cairo May 28, 2012. The Brotherhood did what it does better than any other group in Egypt: mobilised a nationwide network to get out the vote, catapulting Mursi into the second round on June 16 and 17 against Ahmed Shafiq, Hosni Mubarak's last prime minister. But the success masks a setback. By its own calculations, the Brotherhood's vote fell by almost half compared to the lower house parliamentary election six months ago. The billboard (L) reads, "To be relaxed and comfortable for you and your sons, give your vote to NPD". To match Feature EGYPT-ELECTION/BROTHERHOOD REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS ELECTIONS) IPTC Date: 11:40 28/05/12 Campagneposter van de kandidaat van de Moslimbroederschap Mohamed Morsi in het centrum van Kairo. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De officiële cijfers bevestigen wat de meeste Egyptenaren al wisten, in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nemen Moslimbroeder Mohammed Morsi en voormalig premier Ahmed Shafiq het tegen elkaar op.

Dat liet de Egyptische kiescommissie vanmiddag op de staatstelevisie weten, meldt persbureau Reuters. De opkomst was lager dan eerder gemeld, namelijk maar 46,2 procent.

‘Cijfers komen niet als een verrassing’

Meerdere kandidaten hebben na de eerste stemronde klachten ingediend wegens onregelmatigheden tijdens de verkiezingen. Zo zouden volgens Shafiq stemmen voor hem uit een provincie achterwege gelaten zijn en eist Hamdeen Sabbahi een gedeeltelijke hertelling, hij komt op dit moment als derde uit de race, en er zouden mogelijk een miljoen stemmen onterecht zijn meegeteld bij Shafiq.

De uitslag komt volgens onze correspondent Gert van Langendonck niet als een verrassing al hoopten sommige Egyptenaren nog dat Sabbahi de tweede ronde zou halen na hertelling. Van Langendonck:

De cijfers komen niet als een verrassing. Sommige mensen koesterden de hoop dat revolutionair kandidaat Sabbahi alsnog de tweede ronde zou halen. Sabbahi had een hertelling van de stemmen gevraagd. Maar de kiescommissie heeft alle klachten over het resultaat verworpen, vier wegens ongegrond, drie wegens te laat ingediend. Reeds voor de verkiezingen waren er geruchten over fraude met de stemmen van politiemannen en soldaten. Mensen in uniform mogen niet stemmen maar individuele politiemannen zeiden vorige week dat hen was gevraagd om hun identiteitsbewijs op te sturen naar hun hierarchie.

‘Uitslag onder Mubarak ondenkbaar, maar is niet voorgestelde revolutie’

De uitkomst van de eerste stemronde is een nachtmerriescenario voor activisten en links-liberale, progressieve Egyptenaren schreef de Egyptische schrijver Bassem Sabry op zijn blog. En ook de Nederlandse correspondent Dirk Wanrooij beschreef op Twitter de tweede ronde als het kiezen tussen “tyfus en cholera”. Van Langendonck:

“Veel Egyptenaren, vooral die in het revolutionaire kamp, staan nu voor een verscheurende keuze: stemmen voor Shafiq, Morsi of de tweede ronde boycotten. Als Morsi wint – hij haalde de meeste stemmen in de eerste ronde – dan is er zeker sprake van een revolutie in Egypte. Een Moslimbroeder als president was anderhalf jaar geleden nog ondenkbaar geweest. Alleen is dat niet de revolutie die de mensen vorig jaar op het Tahrirplein in gedachten hadden.”

Egypte niet tegen revolutie gestemd

Veel Egyptenaren zien het kandidaatschap van Morsi als een overwinning voor de conservatieve islamisten, die ook al een meerderheid hebben in het parlement, en die van Shafiq als een mislukking van de revolutie, aangezien hij de restanten van het oude regime de ‘feloul’ vertegenwoordigt. Shafiq liet eerder ook weten de al dertig jaar geldende noodtoestand te ondersteunen en een “sterke staat” boven alles in Egypte te willen hebben.

Toch is het overdreven om te zeggen dat Egypte tegen de revolutie heeft gestemd, benadrukt Van Langendonck. Sabbahi, Abol-Fottouh en Khaled Ali haalden samen meer dan 9 miljoen stemmen binnen, ondenkbaar onder Mubarak. Van Langendonck:

“Morsi wordt gezien als het symbool van een verstard leiderschap. Veel jongere Moslimbroeders waren daarom naar de dissident Abol-Fottouh overgelopen. Maar als de winst van Shafiq, de kandidaat van het oude regime, de verrassing van deze verkiezingen was, dan was het succes van revolutionair kandidaat Sabbahi een even grote verrassing. Zeggen dat Egypte tegen de revolutie heeft gestemd is dan ook overdreven. Sabbahi, Abol-Fottouh en Khaled Ali hebben samen meer dan 9 miljoen stemmen behaald. Het is nu de vraag voor wie die mensen in de tweede ronde gaan stemmen. Zijn ze banger voor een terugkeer van het oude regime onder Shafiq, of voor een Egypte waarin zowel het parlement als het presidentsschap in handen zijn van de fundamentalisten van de Moslimbroederschap?

Van Langendonck wijst er op dat buikdanseressen in ieder geval voor Shafiq zullen gaan, aangezien de islamisten al hebben aangegeven de fatsoensnormen aan te scherpen.

Vrees voor geweld

Ondanks de rustig verlopen eerste ronde vreest Van Langendonck in de aanloop van de tweede stemronde een geweldsuitbarsting. Van Langendonck:

Dat Sabbahi de eerste plaats heeft behaald in Kairo, Alexandrie en Port Said had niemand voor mogelijk gehouden. Daardoor zullen veel kiezers zich nu wel uitgesloten voelen. De eerste ronde is heel gemoedelijk verlopen. Het is niet uitgesloten dat er in de aanloop naar de tweede ronde wel geweld zal zijn.