Grote cyberaanval ontdekt in Midden-Oosten, lijkt op Stuxnet

(110120) -- TEHRAN, Jan. 20, 2011 (Xinhua) -- Iranians work with Internet in an Internet cafe in Tehran, capital of Iran, Jan. 20, 2011. Iranian police announced recently that Iran will have cyber police all over Iran to patrol cyberspace. The Iranian government on Tuesday dismissed reports about negative impacts of Stuxnet worm on Bushehr nuclear power plant, the first one in Iran, after some reports said the virus had conducted Een Iraans internetcafe in hoofdstad Teheran. In 2010 werd het land getroffen door de Stuxnet-worm die het kernprogramma vertraagde. Foto Hollandse Hoogte / Xinhua / eyevine

Computers in het Midden-Oosten zijn getroffen door een computervirus dat informatie wist. Het tot Flame-gedoopte virus lijkt op de zogeheten Stuxnet-worm. Die laatste infecteerde in 2010 vooral Iraanse computers met als mogelijk doel het kernprogramma van het land te ontregelen.

Volgens anti-virusbedrijf Kaspersky is Flame ‘het meest geavanceerde cyberwapen tot nu toe’, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

Mogelijk is de worm afkomstig van dezelfde ontwikkelaar als Stuxnet. Volgens het beveiligingsbedrijf bevat Flame nog andere elementen die alleen maar voorkwam in de Stuxnet-worm en niet in andere computervirussen. Vitaly Kamluk, malware-expert bij Kaspersky vermoedt dat Flame al sinds augustus 2010 actief is en ontwikkeld lijkt te zijn in opdracht van een regering.

Flame is een zogeheten ‘cyber-espionage worm’ en verzamelt en wist gevoelige informatie op computers in het Midden-Oosten. Kaspersky trof de worm aan in meer dan zeshonderd plekken in onder andere Iran, Soedan, Israël, Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië en Egypte.

De Stuxnet-worm werd in juni 2010 ontdekt en bleek voornamelijk Iraanse computers als doelwit te hebben. Iran heeft sindsdien bevestigd dat de worm centrifuges, die gebruikt werden bij het verrijken van uranium, beschadigde. Stuxnet zou vermoedelijk zijn ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël om het omstreden Iraanse nucleaire programma te ontregelen.