Gokschandaal in Italiaanse voetbalwereld breidt zich uit - Criscito mist EK

Stefano Mauri, aanvoerder van de nummer vier van de Italiaanse Serie A Lazio Roma, is vandaag gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een illegale internationale gokorganisatie. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Het gokschandaal in de Italiaanse voetbalwereld lijkt zich uit te breiden naar de grote clubs en spelers. Vandaag werd Lazio Roma-aanvoerder Stefano Mauri gearresteerd. Juventus-coach Antonio Conte werd ondervraagd. De politie bezocht ook het trainingskamp van het nationale elftal, dat zich momenteel voorbereidt op het EK.

In totaal zijn negentien mensen in de boeien geslagen, meldt persbureau AFP.

John Foot, schrijver van meerdere boeken over de Italiaanse sportwereld:

Twitter avatar footymac John Foot As predicted the Italian football betting scandal is reaching the top clubs. Lazio captain arrested today.
Twitter avatar footymac John Foot Italian national team training camp visited by police. Very reminiscent of run up to 2006 world cup.

Italiaanse autoriteiten lieten daarnaast tegenover de internationale persbureaus weten dat er dertig woningen doorzocht zijn. Het betreft de huizen van spelers, trainers en clubmedewerkers uit de belangrijkste competitie, de Serie A, maar ook uit de Serie B en lagere klasses. Naast Mauri werd ook voormalig Genoa-middenvelder Omar Milanetto gearresteerd. In Hongarije werden nog eens vijf mensen opgepakt.

Twitter avatar footymac John Foot Betting scandal was brushed under the carpet last year. Now absolutely huge.

De gearresteerden worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een illegale internationale gokorganisatie die geleid wordt door Tan Seet Eng, een man uit Singapore die in december opgepakt werd.

International Criscito mist het EK

Update 13:22: Linksback van het nationale elftal Domenico Criscito mist het EK voetbal dat op 8 juni begint. Hij blijft thuis om ‘zijn naam te zuiveren’ nu ook hij in verband wordt gebracht met de omkopingsaffaire. Dat zei de vicepresident van de Italiaanse voetbalbond, Demetrio Albertini, vandaag. Het gezelschap dat het trainingskamp van de Italianen in Florence vandaag bezocht, vertelde Criscito dat zijn betrokkenheid momenteel onderzocht wordt. Ook werd zijn hotelkamer daar doorzocht.

Gokschandaal bezorgde spelers vorig seizoen al langdurige schorsingen

In juni 2011 begon het ministerie van Binnenlandse Zaken met een speciale onderzoeksgroep toen aan het licht kwam dat er grote partijen betrokken waren bij gokschandalen. Voormalig aanvoerder van Atalanta en middenvelder van het nationale team Cristiano Doni werd toen voor 3,5 jaar geschorst omdat hij betrokken was bij het kopen van wedstrijden in de Serie B. Atalanta begon het afgelopen seizoen in de Serie A daarom met zes punten aftrek. Ook Giuseppe Signori (Lazio Roma en het nationale elftal) en vijftien andere spelers werden geschorst, voor een periode van een tot vijf jaar.

In 2006 kwam al eens een gokaffaire aan het licht, die bekend werd onder de naam Calciopoli. Toen bleken clubeigenaren, scheidsrechters en bestuursleden betrokken te zijn geweest bij een gokschandaal in de Italiaanse Serie A. Topclub Juventus werd toen teruggezet naar de Serie B en Lazio Roma, Fiorentina en AC Milan kregen puntaftrek.

    • Peter Zantingh