Explosie in Nairobi: minstens dertig gewonden

Een slachtoffer van de explosie wordt behandeld. Foto AFP

In Nairobi, de hoofdstad van Kenia, deed zich vanmiddag een grote explosie voor. Op televisiebeelden was te zien hoe het vuur uit een hevig beschadigd gebouw sloeg. Er zijn ten minste dertig gewonden gevallen.

Dat meldt persbureau AP op basis van lokale autoriteiten. De gewonden werden ter plaatse behandeld. De politie probeert ondertussen honderden aanwezigen weg te krijgen bij de plek des onheils.

Het gebouw, waarin allerlei kleine winkeltjes die schoenen en kleren verkopen gevestigd zijn, staat in het hart van de hoofdstad (zie kaart onder). Hulpdiensten zijn inmiddels gearriveerd om de brand te bestrijden.


Grotere kaart weergeven

De Keniaanse premier Raila Odinga noemde de explosie “een terroristische daad”, maar politiefunctionaris Mathew Iteere Kénayne oordeelde al eerder dat het zou gaan om een explosie die veroorzaakt is door kortsluiting. Een van de slachtoffers laat tegenover AP weten dat een bebaarde man een tas achterliet, waarna de explosie plaatsvond.

Sinds oktober vorig jaar, toen Kenia troepen naar Somalië stuurde, plegen Somalische militanten regelmatig aanslagen in Nairobi en de havenstad Mombasa. Al-Shabaab, een beweging die eerder aanslagen pleegde in Kenia, deed dat echter veelal met handgranaten. De explosie van vandaag is veroorzaakt door iets groters, vermoedt een politiefunctionaris die wordt geciteerd door AP.