Column

Espresso met Christine Lagarde

De Franse regering heeft afstand genomen van de uitspraken die IMF-directeur Christine Lagarde deed over Griekenland in een interview in The Guardian. In het gewraakte vraaggesprek voerde Lagarde de druk op het noodlijdende land op door te stellen dat zij meer sympathie kan opbrengen voor kinderen in de Sahara-woestijn die niet naar school kunnen dan Grieken

French Finance Minister Christine Lagarde gestures during a press conference on December 2, 2008 at the end of an ECOFIN council at the EU headquarters in Brussels. AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET

De Grieken

De Franse regering heeft afstand genomen van de uitspraken die IMF-directeur Christine Lagarde deed over Griekenland in een interview in The Guardian. In het gewraakte vraaggesprek voerde Lagarde de druk op het noodlijdende land op door te stellen dat zij meer sympathie kan opbrengen voor kinderen in de Sahara-woestijn die niet naar school kunnen dan Grieken die kampen met hun schulden. ‘Dat moest er even uit,’ zegt de directeur van het IMF. ‘Ik word helemaal gek van die Grieken.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Ze bellen me honderd keer per dag en ze willen steeds meer,’ vertelt de directeur van het IMF. ‘Maar zelf belasting betalen is er niet bij.’ Wordt het haar te veel de laatste tijd? Lagarde knikt. ‘Ik heb geen moment rust,’ antwoordt ze. ‘Kijk ik naar het Eurovisie Songfestival, zie ik een hulpbehoevende Griek.’ Wat vindt ze ervan dat Polen tijdens de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal tegen Griekenland speelt? ‘Ze zijn overal!’ schreeuwt Lagarde. ‘Ik heb geen medelijden met de Grieken als ze er snel uit vliegen.’ Waaruit? ‘Uit de groepsfase, uit de eurozone, uit de kwalificatieronde van het Eurovisie Songfestival 2013,’ antwoordt de directeur van het IMF. ‘Ik heb het helemaal gehad met de Grieken.’