Demonstranten steken hoofdkantoor presidentskandidaat Shafiq in brand

Beelden van het in brand gestoken hoofdkantoor van presidentskandidaat Ahmed Shafiq in Kairo. Foto screenshot YouTube / Youm

Demonstranten hebben vanavond het hoofdkantoor van de Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq in Kairo brand gestoken.

Dat meldt persbureau Reuters. Beelden op de Egyptische staatstelevisie bevestigen dit:

Bestond al vrees voor geweld

Na de bevestiging van de officiële uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vreesde onze correspondent Gert van Langendonck vanmiddag al voor geweld. Dat komt omdat vooral in de grote steden gestemd is voor Hamdeen Sabbahi, die uiteindelijk derde werd in de eerste ronde. Van Langendonck:

“Dat Sabbahi de eerste plaats heeft behaald in Kairo, Alexandrie en Port Said had niemand voor mogelijk gehouden. Daardoor zullen veel kiezers zich nu wel uitgesloten voelen. De eerste ronde is heel gemoedelijk verlopen. Het is niet uitgesloten dat er in de aanloop naar de tweede ronde wel geweld zal zijn.”

Kandidaten tweede stemronde zijn nachtmerriescenario voor revolutie

Voormalig premier onder Mubarak, Shafiq neemt het op 16 en 17 juni op tegen Moslimbroeder Mohammed Morsi tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dit is een nachtmerriescenario voor activisten en links-liberale, progressieve Egyptenaren.

Veel Egyptenaren zien de kandidatuur van Morsi als een overwinning voor de conservatieve islamisten, die ook al een meerderheid hebben in het parlement, en die van Shafiq als een mislukking van de revolutie, aangezien hij de restanten van het oude regime - de zogeheten ‘feloul’ - vertegenwoordigt. Shafiq liet eerder ook weten de al dertig jaar geldende noodtoestand te ondersteunen en een “sterke staat boven alles” in Egypte te willen hebben. Van Langendonck:

“Veel Egyptenaren, vooral die in het revolutionaire kamp, staan nu voor een verscheurende keuze: stemmen voor Shafiq, Morsi of de tweede ronde boycotten. Als Morsi wint – hij haalde de meeste stemmen in de eerste ronde – dan is er zeker sprake van een revolutie in Egypte. Een Moslimbroeder als president was anderhalf jaar geleden nog ondenkbaar geweest. Alleen is dat niet de revolutie die de mensen vorig jaar op het Tahrirplein in gedachten hadden.”