Annan spreekt Assad morgen - Rusland acht beide kampen schuldig

Kofi Annan, die vandaag aankomt in Syrië en morgen Assad spreekt. Tenminste: dat meldt de staatstelevisie. Foto Reuters / Tiksa Negeri

Syrië-gezant Kofi Annan vliegt naar verwachting vandaag naar de Syrische hoofdstad Damascus. Morgen zal hij daar Assad spreken. Ondertussen weigert Rusland de schuld van het bloedbad in Houla volledig bij het Syrische regime te leggen.

Persbureau Reuters meldt de op handen zijnde ontmoeting tussen Annan en Assad op basis van de Syrische staatstelevisie. Meer informatie werd er niet gegeven.

Als speciale gezant namens de VN en de Arabische Liga stelde Annan eind maart een vredesplan op dat voor een staakt-het-vuren in Syrië moet gaan zorgen. Assad committeerde zich daaraan - in woord, nog niet in daad. Aanhoudend geweld zorgt ervoor dat het vertrouwen in de bemiddelingspoging daalt. Bij aanvallen op het stadje Houla (vrijdag) en Hama (dit weekend) vielen weer vele doden.

De VN veroordeelde de aanval op Houla gisteravond scherp. In de verklaring werd geëist dat het Syrische regime het gebruik van zware wapens onmiddellijk staakt en zijn troepen terugtrekt uit de steden en andere woongebieden. Verder werden VN-Chef Ban Ki-moon en de VN-waarnemersmissie in Syrië verzocht om het bloedbad in Houla grondig te onderzoeken.

Update 13:16: Annan liet zich vanmiddag uit over het standpunt waarmee hij morgen het gesprek in gaat. De Syrische regering moet “gedurfde stappen” maken om uit te stralen dat ze de crisis willen oplossen, zei hij. Hij wil de dialoog met Assad “serieus en eerlijk” aan gaan. Hij zei verder “ontzet” te zijn door het drama in Houla.

Rusland: duidelijk dat beide kampen schuld hebben

Groot-Brittannië en Frankrijk hadden voorgesteld niet alleen het bloedbad te veroordelen, maar ook het Syrische regime met name als schuldige aan te wijzen. Rusland, bondgenoot van Syrië, wist dat echter tegen te houden. Zodoende werd in slechts zeer bedekte termen het regime van Bashar Assad verweten verantwoordelijk te zijn.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zijn zijn land en Rusland het wel met elkaar eens dat het plan van Annan ‘het meest hoopvolle’ is en dat Rusland ‘een belangrijke rol’ kan spelen in de bemiddeling.

Zijn ambtgenoot in Moskou, Sergey Lavrov, liet zich echter ook kritisch uit over het vredesplan: het is volgens hem verontrustend dat de implementatie ervan niet goed slaagt. “Het bloedbad [in Houla] laat zien dat de doelstellingen bij lange na niet gehaald worden.” Hij voegde daar aan toe dat het ‘duidelijk’ is dat ‘beide kampen’ - zowel de opstandelingen als het regime dus - een hand hadden in het bloedbad en dus allebei moeten worden opgedragen het geweld te staken.

    • Peter Zantingh