Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Voorjaar 2012 een van vijftien warmste lentes sinds 1901

Een zonnig, stenen terras met 4 metalen stoelen en een metalen tafel onder een blauw bewolkte hemel, uitkijkend op een groen gazon met bomen. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. 29 juli 2010
Een zonnig, stenen terras met 4 metalen stoelen en een metalen tafel onder een blauw bewolkte hemel, uitkijkend op een groen gazon met bomen. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. 29 juli 2010

Ondanks zeer uiteenlopende temperaturen, is het voorjaar van 2012 een van vijftien warmste lentes sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in de Bilt schommelde rond de 10,3 graden.

Dat blijkt uit gegevens van weeronline.nl. Na een korte zonnige en warme periode in maart verliep april nat en koud en in de eerste helft van mei bleven de temperatuur ruim beneden het gemiddelde. De eerste zomerse dag met temperaturen boven de 25 graden werd pas op 22 mei geregistreerd, waarna nog twee zomerse dagen volgden.

De hoge eindnotering van de lente van dit jaar is vooral te danken aan de maand maart, die met 8,3 graden ruim 2 graden warmer was dan normaal. In april werd het met een gemiddelde van 8,4 graden nauwelijks warmer. In die maand werden vijf nachten met lichte vorst genoteerd. Zelfs op 17 mei vroor het aan de grond nog licht.

De laatste helft van mei maakte veel goed, schrijft weeronline.nl, dat verwacht dat de gemiddelde temperatuur in mei uitkomt rond de 14,2 graden. Het aantal uren zon bedraagt rond de 535 uur, zo’n 35 uur meer dan normaal. Normaal gesproken valt er in de lente zo’n 160 tot 170 millimeter neerlslag. Dit jaar is dat ondanks de natte aprilmaand rond de 125 millimeter. Dit komt vooral door maart, waarin slechts achttien millimeter viel.

Hoewel de afgelopen vier jaar de lentes ook warm waren, is dit jaar toch echt de warmste en de droogste, licht een woordvoerder toe tegenover persbureau Novum.

“We zijn de afgelopen vier jaar heel verwend geweest. De afgelopen jaren werd record na record verbroken en vorig jaar was de lente de warmste en droogste ooit. Maar dit jaar komt toch in de top vijftien.”