Vier NAVO-militairen gedood in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan zijn vier NAVO-militairen om het leven gekomen bij verschillende bermbomaanslagen. Dat heeft de NAVO vanochtend meegedeeld, zonder meer details vrij te geven.

Volgens het Britse ministerie van Defensie is er ten minste één Britse militair omgekomen bij een explosie in de zuidelijke provincie Helmand.

Daarmee hebben deze maand in Afghanistan al 33 NAVO-militairen de dood gevonden, met een totaal van 165 dit jaar. Zeker 414 Britse militairen zijn omgekomen sinds de militaire operatie in Afghanistan begon ruim tien jaar geleden.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag tevens bekend dat gisteren zes opstandelingen zijn gedood in het oosten van het land. Nog eens drie kwamen om toen de bermbommen die ze plaatsten in de provincies Helmand en Kandahar ontploften.

Definitief vertrek troepen eind 2014

De NAVO en haar bondgenoten beginnen eind dit jaar met de terugtrekking uit Afghanistan. Eind 2014 moeten alle westerse troepen zijn vertrokken uit het land. Nederland draagt in de drie jaar na 2014 jaarlijks 30 miljoen euro bij om de veiligheidstroepen in Afghanistan te ondersteunen.

Welk doel dient de NAVO verder nog?

Op de NAVO-top in Chicago werden de deelnemers het eerder deze maand eens over het definitieve vertrek uit Afghanistan. Maar volgens onze correspondent Petra de Koning bleef de meer existentiële vraag hoe het verder moet met de NAVO onbeantwoord:

“Wat voor doel dient de 63 jaar oude organisatie nog, nu zich in Europa zelf geen acute veiligheidscrisis meer aftekent? En is de NAVO nogmaals bereid zich op grote schaal in een conflict als het Afghaanse te storten, ook al is het nettoresultaat daarvan op zijn zachtst gezegd bescheiden?

Die vragen zijn des te actueler omdat zowel de Verenigde Staten als de Europese lidstaten fors bezuinigen op Defensie. De Verenigde Staten dringen er bij de Europeanen al jaren op aan dat zij meer bijdragen aan de kosten van de NAVO-operaties. De VS zelf willen hun middelen bovendien meer inzetten in Azië, waar naar hun gevoel grotere belangen op het spel staan. Sommige Europese leiders lijken geen andere ambities te koesteren dan een NAVO die zich tot Europa beperkt. Daarmee maakt de NAVO zich volgens anderen vrijwel overbodig.”