Veiligheidsraad vergadert vanavond over bloedbad Syrië

Name: b38ac342e67fd80e100f6a7067004d47.jpg Caption: This citizen journalism image provided by Shaam News Network taken Saturday, May 26, 2012, purports to show shrouded dead bodies following a Syrian government assault on Houla, Syria. The Syrian government denied Sunday its troops were behind an attack on a string of villages that left more than 90 people dead, blaming the killings on "hundreds of heavily-armed gunmen" who also attacked soldiers in the area. Friday's assault on Houla, an area northwest of the central city of Homs, was one of the bloodiest single events in Syria's 15-month-old uprising. The U.N. says 32 children under 10 were among the dead. (AP Photo) Dit zouden slachtoffers van het bloedbad in Houla zijn, maar deze foto van een Syrische burgerjournalist kan door omstandigheden in Syrië niet meteen onafhankelijk geverifieerd worden. Foto AP

De VN-Veiligheidsraad vergadert vanavond over het bloedbad in de Syrische stad Houla, waarbij vrijdag meer dan 109 burgers om het leven kwamen.

Dat meldt een diplomatieke bron aan persbureau Reuters. De Syrische autoriteiten ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de slachting. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich zeker 32 kinderen.

Houla zet vredesplan Annan nog verder onder druk

Houla zet de verhoudingen tussen de oppositie, het regime en de Verenigde Naties verder onder druk. Het Vrije Syrische leger heeft al laten weten na het bloedbad geen reden te zien vast te houden aan het al vaak geschonden staakt-het-vuren in het land, meldt Al Jazeera. Op 12 april ging het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan in dat onder andere voorzag in een waarnemingsmissie en een staakt-het-vuren. Het bestand werd echter al meerder malen geschonden, wat de geloofwaardigheid ervan zwaar ondermijnt.

Volgens VN-waarnemers, die gisteren in Houla de toedracht van het drama onderzochten, zijn artilleriebeschietingen de oorzaak van het bloedbad. Ze troffen er lege patroonhulzen van tanks aan. De VN-waarnemers ter plekke bevestigden gisteren het dodenaantal. De Syrische regering beschuldigt ‘gewapende terreurgroepen’, dat Damascus vaak gebruikt voor de oppositie, van het bloedvergieten. Voor zover duidelijk beschikken de rebellen niet over tanks.

Doden bij demonstraties tegen geweld Houla

In Houla, een cluster van vier dorpen en kleine steden ten noorden van de stad Homs, braken vrijdag gevechten uit tussen Syrische troepen en rebellen van de oppositie nadat een activist bij een demonstratie tegen het regime van president Assad werd gedood. Op YouTube doken zeer schokkende beelden op van de tientallen dode kinderen.

Vandaag braken er demonstraties uit in Damascus om het bloedbad in Houla te veroordelen. Regeringstroepen traden in de hoofdstad op om deze een halt toe te roepen. Hierbij kwamen zeker twee mannen om, meldt Reuters.