Ontknoping Songfestival gemist? Kijk hier naar winnaar Zweden

Loreen zingt haar winnende nummer Euphoria tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival

Voor wie tijdens de uitslag ontknoping van het Eurovisie Songfestival al lag te slapen: favoriet Zweden heeft ruimschoots gewonnen. Zangeres Loreen kreeg veruit de meeste punten met het nummer Euphoria, een dansstamper met catchy refrein. Kijk hier haar optreden terug.

Zweden bleef met 372 punten Rusland en Servië met bijna honderd punten voor.

http://www.youtube.com/watch?v=pSvCjHDxStY

Mediaredacteur Wilfred Takken schreef zaterdag in NRC Handelsblad over de zangeres:

Loreen verdient de persoonlijkheidsprijs omdat zij als enige deelnemer de moeite nam met plaatselijke activisten en onderdrukte homo’s te praten over de schendingen van de mensenrechten in Azerbajdzjan. Het regime riep de Zweedse ambassadeur op het matje. Die zei dat Loreen haar eigen gang kan gaan.

Nummer 2: Boeranovische omaatjes

Rusland eindigde als tweede met een koor van Boeranovische omaatjes.

http://www.youtube.com/watch?v=5b52NTBx6xA&feature=player_embedded

Takken schreef gisteren in NRC over de inzending van Rusland:

In ieder geval de origineelste inzending. Koor van Boeranovische omaatjes in klederdracht en met ijzeren tanden zingt popliedjes met een stevige housebeat. Waarna ze aanstekelijk blij en houterig gaan dansen. Ondertussen bakken ze koekjes in een nepoven. Die oven is op Twitter al omgedoopt tot rijdend crematorium, in geval een van de oma’s tijdens de act komt te overlijden. Het zouden er daarom ook acht zijn: twee reserves in de coulissen. Ze zijn allen weduwe, meestal van aan drank overleden mannen. Eentje heeft bij het hout zagen ook nog haar arm afgezaagd.

Servië eindigt als derde

Servië eindigde op de derde plaats met dit gevoelige nummer:

Nederland vijftiende in halve finale

Vannacht werd ook bekend dat Nederland tijdens de halve finale als vijftiende is geëindigd van de 18 deelnemers. Joan Franka kon de verwachtingen niet waarmaken met haar nummer You and Me.

http://www.youtube.com/watch?v=Kx5KGbxDMMQ&feature=player_embedded

    • David Haakman