Toearegs en islamisten Noord-Mali stichten staat - chaos compleet

A picture taken on May 25, 2012 shows a deserter passing by children in a camp near Niamey where have arrived some 500 hundred men who deserted from Mali's army after an offensive by Tuareg and Islamist rebels in the north. The deserters were being guarded by Niger's army. These men were led by Colonel Alaji Ag Gamou, a former senior Malian commander in the north, who fled early in April after a sweeping offensive where rebels captured the entire north. Northern Mali has since the end of March been in the hands of the National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA), which launched its offensive in January, and various Islamic groups, including Al-Qaeda in the Islamic Maghreb. AFP PHOTO/ BOUREIMA HAMA Een gedeserteerde militair loopt langs een kamp in de hoofstad van Niger, Niamey, waar ongeveer vijfhonderd deserteurs uit het Malinese leger naar toe zijn gevlucht. Foto AFP / Boureima Hama

De twee rebellenbewegingen die de macht hebben gegrepen in de noordelijke helft van Mali verenigen zich. De Toeareg-rebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (NMLA) en de islamistische strijders van Ansar Dine stichten een islamitische staat. Dat kondigden de beide groepen gisteravond laat aan.

De ondertekening van de overeenkomst in de noordelijke stad Gao werd met vreugdesalvo’s gevierd. Ook in Timboektoe, dat eveneens in handen van de rebellen is, vierde hun aanhang feest.

Update 15.18 uur: De Malinese interim-regering verwerpt de stichting van de islamitische staat in het noorden van het land. Dat laat een woordvoerder weten, meldt persbureau AFP.

De NMLA en Ansar Dine verdreven eind maart het regeringsleger uit Noord-Mali, en veroverden een gebied ter grootte van Frankrijk. Sindsdien hadden ze het met elkaar aan de stok, omdat Ansar Dine tegen de zin van de seculiere NMLA de sharia wilde invoeren in het bemachtigde gebied. Op haar beurt stuitte de NMLA op verzet van Ansar Dine tegen de NMLA-droom van een onafhankelijke Toeareg-staat. Ze lijken elkaar nu te hebben gevonden in een onafhankelijke islamitische staat in Noord-Mali.

‘Niemand heeft meer een oplossing’

De staatsgreep die militairen onder leiding van Amadou Sanogo twee maanden geleden pleegden tegen de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré heeft Mali in chaos gestort, schrijft onze correspondent in Mali Koert Lindijer:

“ECOWAS overweegt troepen te sturen om het noorden op de rebellen te heroveren. ‘Dat zal zelfmoord voor ECOWAS worden’, voorspelt een Malinese expert van het noorden. ‘Nigeriaanse en Ivoriaanse militairen uit het regenwoud die vechten in het zand van de Sahel en de Sahara, dat wordt een ramp.’

Een andere optie is om het Malinese leger te bewapenen om zelf het karwei in het noorden op te knappen. ‘Dan kan je net zo goed de wapens direct aan de rebellen geven’, voorspelt een westerse diplomaat die eerder betrokken was bij de training van het leger. ‘Want de opstandelingen in het noorden zijn vele malen sterker dan de militairen. Ze zullen die wapens snel buitmaken.’ Waarna hij verzucht: ‘Niemand heeft meer een oplossing’.

Het leger van Mali stelde al niet veel voor. Maar na de serie nederlagen tegen de rebellen in het noorden en de arrestaties door Sanogo van tegenstanders binnen de strijdkrachten is het ‘een grap, niet meer dan een illusie’, zegt een diplomaat.”