Tips voor tweede dag Pinkpop: Kyteman Orchestra en Sharon Jones

Vanmiddag om 15.00 uur gaat de tweede dag van Pinkpop van start, met opnieuw prachtig weer. We vroegen aan popjournalisten Amanda Kuyper en Jan Vollaard van NRC welke bands zij aanraden om te gaan bekijken – in Landgraaf, of vanuit huis.

Nederland, utrecht, 6-4-2012. Kyteman in Tivoli. Kyteman met zijn orkest het album 'The Kyteman Orchestra' . Foto: Allard de Witte The Kyteman Orchestra tijdens het optreden van 6 april in Tivoli, Utrecht.

Vanmiddag gaat de tweede dag van Pinkpop van start, met opnieuw prachtig weer. We vroegen aan popjournalisten Amanda Kuyper en Jan Vollaard van NRC welke bands zij aanraden om te gaan bekijken - in Landgraaf, of vanuit huis.

The Kyteman Orchestra, Soundgarden en Linkin Park zijn de belangrijkste namen op het hoofdpodium. Maar er zijn ook optredens van onder meer Racoon, Bombay Bicycle Club, Mastodon, Sharon Jones & The Da- Kings, The Wombats en Keane. Bekijk hier het volledige programma.

Waanzinnig dat er straks zo’n zestig man op het podium staat

De twee popjournalisten van NRC kijken beiden uit naar het optreden van The Kyteman Orchestra. Drie jaar geleden maakte trompettist Colin Benders met zijn hiphoporkest een ware zegetocht langs talloze poppodia en festivals met zijn opzwepende mix van jazz en hiphop. Vanmiddag staat hij voor tienduizenden mensen op het hoofdpodium met een compleet ander collectief, dat onder meer bestaat uit een groot koor en operazangers. Weer eens wat anders dan het zoveelste gitaarbandje.

Amanda Kuyper noemt het “waanzinnig” dat er straks bij het optreden van The Kyteman Orchestra zo’n zestig man op het podium staat:

“Ik denk niet dat er veel vaker zoveel mensen tegelijk op dat hoofdpodium hebben opgetreden. De afgelopen concerten van The Kyteman Orchstra op de poppodia hebben op mij veel indruk gemaakt. Kytemans orkestrale werk op zijn nieuwe album is voor festivalpubliek misschien wel wat moeilijker te grijpen: dramatisch aanzwellend klanken, met strijkers, blazers, toetsen, percussie en koorzang. Grooves met klassieke componenten en hiphopelementen. Maar ik vind het gedurfd en spannend, zeker als ze los gaan in een vrije val.”

Ook Vollaard verwacht dat het een bijzonder optreden gaat worden. Hij heeft The Kyteman Orchestra wel vaker gezien, maar nog niet in deze bezetting en zegt erg benieuwd te zijn.

Het tweetal kijkt ook uit naar het concert van Sharon Jones & The Dap-Kings. Eerder dit jaar gaf de soulzangeres al succesvolle optredens in onder meer Tivoli en Paradiso. Kuyper:

“Deze souldiva is de grote verrassing in het programma tussen alle blanke gitaarbandjes. Ik ben benieuwd hoe haar rauwe soulfunk met warmbloedig koper op een festival als Pinkpop valt.”

Vollaard wijst er op dat een groot deel van de band de muziek van het album Back to Black van Amy Winehouse heeft ingespeeld.

“Winehouse heeft destijds goed naar Sharon Jones gekeken en was duidelijk door haar muziek beïnvloed. Ik denk dat Sharon Jones tijdens Pinkpop ook voor een breder publiek interessant zal zijn om naar te kijken.”

Kuyper zegt ook benieuwd te zijn naar het optreden van Soundgarden.

“Wederom geen actuele band. Pinkpop grossiert in het aantrekken van dit soort bands uit de jaren negentig die een groot publiek aanspreken. Evengoed: grunge van formaat. De band van Chris Cornell is sinds twee jaar weer bij elkaar en zal zich laten horen met nieuwe energie.”

Zo volg je Pinkpop online, op tv en via de radio

Zoals elk jaar doet 3VOOR12 uitgebreid online verslag met recensies, sfeerreportages, sociale media, video en audio. Via de internettelevisie van Cultura24 is Pinkpop drie dagen lang live te volgen. Op televisie ook meerdere uren popmuziek vanuit Landgraaf: Nederland 3 zendt vanavond vanaf 22:30 ruim drie uur optredens uit en morgen de hele avond, vanaf 19:30.

Radiostation 3FM (via de site online te luisteren) zendt dit weekend live vanaf Pinkpop uit. Vandaag van 18.00 tot 22.00 uur, morgen van 12.00 tot 22.00 uur en maandag, vanaf 10.00 uur, de hele dag. Op het internetkanaal van 101.tv worden de radiouitzendingen met live-muziek vergezeld van concertbeelden van 3VOOR12.

Morgen geven Amanda Kuyper en Jan Vollaard op nrc.nl tips voor de slotdag van Pinkpop.