Syrische autoriteiten ontkennen achter bloedbad Houla te zitten

A handout picture released by the oppsition Syrian opposition's Shaam News Network shows bodies lying at a hospital morgue before their burial in the central Syrian town of Houla on May 26, 2012. The head of a UN mission warned of "civil war" in Syria after his observers counted more than 92 bodies, 32 of them children, in Houla following reports of a massacre there. AFP PHOTO / SHAAM NEWS Talloze lichamen liggen in een mortuarium alvorens ze worden begraven in Houla. Foto AFP / Shaam News

De Syrische autoriteiten ontkennen dat zij achter het bloedbad in de Syrische stad Houla zitten, waarbij vrijdag meer dan 92 burgers om het leven kwamen, waarvan 32 kinderen. Het is het grootste bloedbad in de veertien maanden durende opstand tegen het repressieve bewind van president Bashar al-Assad.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen verslaggevers in Damascus:

“Vrouwen, kinderen en oude mannen zijn doodgeschoten. Dat is niet het kenmerk van het heldhaftige Syrische leger.”

De VN-waarnemers die gisteren in Houla de toedracht van het drama onderzochten zien artilleriebeschietingen als de oorzaak van het bloedbad. Ze troffen er lege patroonhulzen van tanks aan. De Syrische regering beschuldigt ‘gewapende terreurgroepen’, een etiket dat Damascus vaak gebruikt voor de oppositie, van het bloedvergieten.

VN-waarnemers bevestigden gisteren dat er bij de aanvallen op het Syrische stadje Houla ten minste 92 doden zijn gevallen. In Houla, een cluster van vier dorpen en kleine steden ten noorden van de stad Homs, braken vrijdag gevechten uit tussen Syrische troepen en rebellen van de oppositie nadat een activist bij een demonstratie tegen het regime van president Assad werd gedood. Op YouTube doken zeer schokkende beelden op van de tientallen dode kinderen.

Wereldleiders hebben geschokt gereageerd

Wereldwijd hebben regeringsleiders geschokt gereageerd op het geweld in Syrië. De Arabische Liga belegt een spoedvergadering over het bloedbad.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de internationale gezant Kofi Annan:

“Deze weerzinwekkende en wrede misdaad, met willekeurig en buitensporig geweld uitgevoerd, is een schending van het internationaal recht en de verplichtingen van de Syrische regering om het gebruik van zware wapens in dichtbevolkte gebieden en iedere vorm van geweld te beëindigen. De verantwoordelijken voor deze misdaad moeten rekenschap afleggen over hun daden.”

Ook demissionair minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft de aanslag in Houla ten zwaarste veroordeeld:

“Onze prioriteit is om snel te achterhalen wie hier verantwoordelijk voor is en de schuldigen van deze daad ter verantwoording roepen. Ik zal hiervoor overleg voeren met mijn EU-collega’s. De waarnemersmissie moet direct alle toegang krijgen tot de stad Houla om hun taken daar te kunnen ontplooien.”

Duizenden Syriërs gingen gisteren al in Damascus en Aleppo de straat op om blijk te geven van hun woede. Ze eisten wraak voor de dood van de tientallen inwoners van Houla, voor wie zaterdag massagraven werden gedolven.