Staatsteun voor Spaanse Bankia is ‘investering geen lening’

Caption: Pedestrians are reflected in the Bankia headquarters building in Madrid May 26, 2012. Bankia said on Saturday that it could sell its stakes in Spanish companies in future, a day after it asked the state for a 19 billion euro ($23.77 billion) bailout, the biggest ever bank rescue in the country. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS) Het hoofdkantoor van Bankia in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

Volgens de directeur van de noodlijdende Spaanse bank Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, is de staatssteun ter waarde van 23,5 miljard om de bank te redden geen lening, maar “een investering” van de regering.

Volgens Goirigolzarri moet de steun gezien worden als een mogelijkheid voor de Spaanse regering om winst te maken, schrijft hij in een vandaag vrijgegeven verklaring. Deze moet de economische markten geruststellen na uitspraken van Goirigolzarri waaruit bleek dat hij geen noodzaak zag in “praten” over het “terugbetalen van de steun”, meldt persbureau AP. Goirigolzarri vindt dat de verantwoordelijkheid van Bankia ligt in het “genereren van waarde en winstgevendheid” voor de “bijdrage” van de Spaanse overheid en niet het terugbetalen ervan.

Bankia, een fusie van zeven spaarbanken, kwam begin deze maand in acute problemen. De bank heeft 32 miljard euro aan slechte leningen en problematische activa (bouwgrond en huizen) op de balans. Daarvoor heeft Bankia voor circa 8 miljard aan buffers aangelegd. Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van de bank.

Spanje kampt met een kwakkelende economie en een werkloosheidspercentage van 24,4 procent.

Interactieve graphic: Europa in cijfers