SP-leider Roemer wil premier van het land worden

Emile Roemer op pad tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010. Foto NRC / Maurice Boyer Emile Roemer op pad tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010. Foto NRC / Maurice Boyer

SP-leider Emile Roemer wil premier worden als de SP bij de verkiezingen de grootste partij wordt. Dat zei hij gisteravond in Nieuwsuur, waar hij in debat ging met D66-leider Alexander Pechtold.

De SP doet het goed in de peilingen en maakt kans de grootste partij te worden bij de verkiezingen op 12 september. “Als de SP de grootste wordt, dan vind ik dat je die verantwoordelijkheid moet nemen”, zei Roemer.

Samsom wil niet vicepremier worden onder Roemer

Eerder deze week liet PvdA-leider Diederik Samsom ook al weten dat hij premier wil worden. Hij wil niet onder Roemer vicepremier worden. Roemer kan zich dat wel voorstellen, zei hij in Nieuwsuur:

“Ik snap dat wel. Ik heb zelf ook de neiging om als de SP gaat meeregeren fractievoorzitter in de Kamer te blijven in plaats van een ministerspost te bekleden.”

Pechtold: niet stemmen voor iemand in het Torentje

Pechtold zei in het programma ook graag leider te willen worden van een hervormingskabinet. Hij zei wel dat hij hoopt dat mensen stemmen op de partij waarvan ze denken dat die iets gaat veranderen en dat ze niet naar de stembus gaan ‘om iemand in het torentje te krijgen’.

“We moeten niet doen alsof wij de minister-president kiezen in dit land. Een tijdje geleden ging het om Bos of Balkenende. Toen kreeg je ze allebei en Rouvoet nog gratis erbij.”

Bekijk het debat terug:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.