Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Soedan bereid tot terugtrekking uit betwiste grensgebied Abyei

Gewapende mannen lopen langs de VN-missie in Abyei, vorig jaar mei.
Gewapende mannen lopen langs de VN-missie in Abyei, vorig jaar mei. Foto: AP / Stuart Price

De Soedanese president Omar al-Bashir is bereid om zijn troepen terug te trekken uit Abyei, het betwiste grensgebied met Zuid-Soedan. Het is een grote stap in het vredesproces tussen de twee landen.

Dat vindt voormalig Amerikaanse president Jimmy Carter, meldt persbureau Reuters. Hij sprak vanmiddag met Bashir over het conflict. De twee landen leven op gespannen voet sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli. Na gevechten langs de gedeelde grenzen werd er gevreesd voor oorlog. Deze week kwamen het noorden en het zuiden overeen eerder deze maand afgebroken onderhandelingen weer op te starten. Carter is gevraagd door een onafhankelijke partij om te bemiddelen in het conflict.

Khartoum nam vorig jaar mei Abyei in na een volgens hen Zuid-Soedanese aanval op het gebied. Duizenden mensen ontvluchtten de regio en om de orde te herstellen werden Ethiopische vredessoldaten ingezet.

Ruzie om olie

De twee landen kunnen het maar niet eens worden over de oliewinning. De meeste olievelden bevinden zich in Zuid-Soedan, maar dat land dient die olie op weg naar de haven door Soedanese pijpleidingen te pompen. Bovendien claimen beide landen het olieveld Heglig. Ook zijn er nog bijna een half miljoen Zuid-Soedanezen in Soedan. Hun status is onduidelijk en veel van hen vechten in rebellenbewegingen voor afscheiding van het noordelijke Soedan.

Soedan beschuldigde Zuid-Soedan er enkele weken terug van troepen te hebben op Soedanees grondgebied, en liet hierop weten “het recht te hebben zich tegen die troepen te verdedigen.” Zuid-Soedan beschuldigde Soedan er op haar beurt van betwiste gebieden te bombarderen. Door deze uitspraken kwam een vredesplan van de Afrikaanse Unie wederom op losse schroeven te staan.