‘Shell zelf verantwoordelijk voor lek Nigeria’

Shell was zelf verantwoordelijk voor een lekkende oliepijpleiding in het zuiden van Nigeria drie weken geleden. Dat blijkt uit een handgeschreven rapport van de oliemaatschappij dat het VARA-radioprogramma Vroege Vogels vandaag publiceerde.

Het bedrijf suggereerde de afgelopen weken dat mogelijk sprake was van sabotage en oliediefstal door de lokale bevolking. Uit het document zou echter blijken dat de pijpleiding door roest is gaan lekken.

Milieudefensie: je hoort Shell nooit als het hun eigen schuld is

In een reactie op het rapport van Shell, reageerde campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie vanochtend boos in Vroege Vogels:

“Shell suggereert voortdurend dat de olielekkages in de Nigerdelta worden veroorzaakt door sabotage en oliediefstal door de lokale bevolking. Uit dit rapport blijkt maar weer eens dat dat lang niet altijd het geval is. Shell is er telkens als eerste bij om te suggereren dat lekkages worden veroorzaakt door de Nigerianen. Maar je hoort Shell nooit als het hun eigen schuld is. En volgens ons is dat in ongeveer de helft van alle olielekkages het geval.”

Update: ‘Shell is juist volledig transparant’

Een merkwaardige uitspraak, reageert een woordvoerder van Shell. Volgens haar verschijnen de onderzoeksrapporten “direct” op de eigen website en spreekt Shell “zich vaak uit over de problematiek rond olielekkages in Nigeria”. Het bedrijf is “daarmee volledig transparant, veel meer dan gebruikelijk in de business“, aldus de woordvoerder.

‘Shell heeft nog geen maatregelen genomen’

Het Nigeriaanse dorp K-Dere waar het lek zat, is de afgelopen jaren al meerdere keren getroffen door lekkages. Uit een rapport van het milieubureau van de Verenigde Naties bleek vorig jaar al dat Shell eerder gelekte olie nooit goed heeft opgeruimd.

Het bureau adviseerde de Brits-Nederlandse oliemaatschappij maatregelen te nemen om de risico’s voor K-Dere en omliggende dorpen te verminderen. Volgens Vroege Vogels, dat vorige maand een verslaggever naar het dorp stuurde, is daar echter nog weinig tot niets van terechtgekomen.

Update 29/5:

Shell: dit ‘geheime rapport’ is gewoon een openbaar document

Volgens Shell is er niks geheims aan het rapport en is het gewoon een openbaar document dat al geruime tijd op de website van het bedrijf staat. Het rapport geeft aan dat de olielekkage, veroorzaakt door corrosie, een omvang had van 10 vaten (zo’n 1.600 liter), aldus een woordvoerder van Shell en niet 10.000 liter, zoals eerder in dit artikel beschreven.