Kritiek op ‘karikaturale’ uitspraken Lagarde over Griekenland

Caption: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde and Dean David T. Ellwood applaud graduates at Harvard Kennedy School in Cambridge, Massachusetts May 23, 2012. REUTERS/Dominick Reuter (UNITED STATES - Tags: EDUCATION BUSINESS POLITICS) Directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, (rechts) naast de decaan van de Harvard Kennedy School in Cambridge, Massachusetts op 23 mei. Foto Reuters / Dominick Reuter

Frankrijk heeft kritiek geuit op de “schematische karikatuur” die directeur van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde schetste van Griekenland in een interview in The Guardian.

In het gewraakte vraaggesprek voerde zij dit weekend de druk op het noodlijdende land op door te stellen dat zij meer sympathie kan opbrengen voor kinderen in de Sahara-woestijn die niet naar school kunnen dan Grieken die kampen met hun schulden. Lagarde stelde dat de Grieken moeten leren “elkaar collectief te helpen” hun belastingen te betalen. Griekenland ontvangt de komende jaren ruim 170 miljard euro aan noodfondsen van het IMF en de eurozone.

Een woordvoerder van de Franse regering bestempelde de uitspraken van de topvrouw als “schematisch” en “karikaturaal” en zei dat er geen “les te leren valt” voor de Griekse bevolking. Volgens de zegsvrouw zijn de uitspraken van Lagarde “een slecht signaal” naar Griekenland toe, dat op 17 juni opnieuw parlementsverkiezingen houdt en waar de inzet de noodsteun van de EU en het IMF is samen met een mogelijk vertrek uit de eurozone.

De Franse politicus Jean-Luc Melenchon de uitspraken over Griekenland “onwaardig” voor de statuur van Lagarde, schrijft persbureau AFP. De Griekse socialistenleider en oud-minister van Financiën Evangelos Venizelos noemde het interview van Lagarde een “belediging” voor het Griekse volk.

Lees hier het interview met Lagarde in The Guardian.

Interactieve graphic: Europa in cijfers