KNVB-voorzitter hekelt plannen voor boycot EK in Oekraïne

Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag moeten Nederlandse politici de EK-wedstrijden in Oekraïne niet boycotten. Foto NRC / Bas Czerwinski.

Nederlandse politici moeten gewoon volgende maand wedstrijden van het Nederlands elftal bijwonen als Oranje in Oekraïne speelt tijdens het EK.

Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag op de site van Voetbal International. De voorzitter reageerde verbaasd op uitspraken van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal die begin deze maand aangaf dat het kabinet EK-wedstrijden in Oekraïne boycot als er geen zichtbare verbetering optreedt in de behandeling van de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko. De Tweede Kamer steunt dit beleid.

‘Geen contact Kamer met KNVB’

De oud-voorzitter van Ajax toont zich in het interview met Voetbal International verbaasd, de Tweede Kamer heeft geen contact gezocht met de KNVB over de kwestie. Van Praag:

“Er is bij mijn weten zelfs geen overleg met de KNVB geweest. Wij zeggen altijd duidelijk dat we politiek en sport willen scheiden. Alleen als er landen zich bemoeien met het bestuur van de voetbalbonden grijpen de UEFA en de FIFA in.”

Timosjenko wil zelf groot ‘sportfeest’

Timosjenko zit gevangen in Charkov, de stad waar Oranje speelt tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Timosjenko werd vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ambtsmisbruik, maar ligt op dit moment in het ziekenhuis wegens ernstige rugklachten. Veel West-Europese landen stellen dat de veroordeling van Timosjenko politiek gemotiveerd is. Van Praag roept politici op zich te bedenken. Van Praag:

“Dan kunnen ze daar die staatslieden recht in hun gezicht zeggen wat ze ervan vinden. Dan zorg je voor een statement. Ik vind het een gemiste kans. Je moet dus wél gaan.”

Timosjenko liet vrijdag zelf nog weten geen boycot te willen vanwege haar situatie, maar hoopte juist op een groot “sportfeest”.

Hoewel Van Praag vindt dat sport en politiek gescheiden moeten blijven, heeft hij wel begrip voor de ‘ophef’ over Timosjenko. Van Praag:

“Maar waarom heb ik niets over de schending van mensenrechten gehoord toen we naar China gingen met de Olympische spelen? Of bij het WK in Korea en Japan in 2002?”

‘Waarom ophef achteraf?’

Van Praag vraagt zich ook af of politici in de toekomst zich ook afwezig zullen zijn in Qatar of Rusland? “En hoe denken ze verder te gaan?”, zegt de oud-voorzitter van Ajax tegen het voetbalmagazine. Volgens Van Praag hadden mensen moeten protesteren toen Oekraïne werd gekozen als speelland. Van Praag:

“Maar niet nu, zo vlak voor het eindtoernooi, nadat we ons al geplaatst hebben. Dat vind ik inconsequent.”

Leden van de Europese Commissie, onder wie voorzitter José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel hebben al aangegeven het EK te mijden als Oekraïne niet spoedig werk maakt van de mensenrechten. Rosenthal heeft met Europese collega’s besproken welke mogelijkheden er zijn om het land verder onder druk te zetten, schrijft persbureau Novum.