Egyptische kandidaten dienen klachten in bij kiescommissie

Een jongen kijkt uit een raam dat beplakt is met posters van de kandidaten Abdel Moneim Abol Fotouh en Mohamed Morsi (rechts). Foto Suhaib Salem / Reuters

Drie kandidaten van de Egyptische presidentsverkiezingen hebben klachten ingediend bij de kiescommissie wegens onregelmatigheden tijdens de eerste stemronde deze week.

Volgens de niet officiële tellingen zal de kandidaat van de Moslimbroederschap Mohammed Morsi het in de tweede ronde opnemen tegen voormalig premier Ahmed Shafiq. De officiële resultaten van de verkiezingsronde worden pas morgen of dinsdag verwacht, meldt persbureau AP.

Volgens Shafiq zijn tijdens de telling stemmen uit een provincie achterwege gelaten. Kandidaat Hamdeen Sabahi eist een gedeeltelijke hertelling, hij komt op dit moment als derde uit de race.

Sabahi wil dat de geruchten dat er ten onrechte 900.000 stemmen bij Shafiq zijn opgeteld eerst wordt uitgezocht en dat er een hertelling komt. Daarnaast eist de Arabische nationalist dat de presidentsverkiezingen in Egypte voorlopig worden opgeschort vanwege de onregelmatigheden.

Twitter avatar dirkwanrooij Dirk Wanrooij @koertdebeuf: Critical. Lawyer Sabahy: 900,000 security personnel who weren’t allowed to vote, did vote. He ll present the complaint.
Twitter avatar dirkwanrooij Dirk Wanrooij Linkse kandidaat Aansjok misschien terug in de race. Geruchten over 1 miljoen valse stemmen voor Shafiq, gekte bij H-kwartier Sabahi #Egypte

Voormalig Moslimbroeder Abdel-Moneim Abolfotouh, die als vierde lijkt te eindigen in de eerste stemronde, diende gisteren al een klacht in bij de kiescommissie. Volgens zijn advocaat zijn er bewijzen dat er namens inmiddels overleden kiezers gestemd is.