Ryder Hesjedal wint Giro d’Italia in tijdrit

Hij maakte in de afsluitende tijdrit over 30 kilometer in Milaan de 31 seconden achterstand op leider Joaquin Rodriguez goed.

Garmin-Barracuda's Ryder Hesjedal of Canada celebrates after crossing the finish line in the 30km (18 miles) time trial in the 21st and last stage of the Giro d'Italia cycling race in Milan, May 27, 2012. Hesjedal took the leader pink jersey after the last stage and winning the 95th Giro d'Italia. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: SPORT CYCLING)
Garmin-Barracuda's Ryder Hesjedal of Canada celebrates after crossing the finish line in the 30km (18 miles) time trial in the 21st and last stage of the Giro d'Italia cycling race in Milan, May 27, 2012. Hesjedal took the leader pink jersey after the last stage and winning the 95th Giro d'Italia. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: SPORT CYCLING) Ryder Hesjedal van Garmin-Barracuda viert zijn overwinning van de Giro d'Italia. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Ryder Hesjedal heeft vanmiddag de 95ste editie van de Giro d’Italia gewonnen. Hij is de eerste Canadees die de Ronde van Italië wint.
Marco Pinotti won deze laatste etappe met een tijd van 33 minuten en 6 seconden.

De 31-jarige Hesjedal van Garmin-Barracuda maakte in de afsluitende tijdrit over 30 kilometer in Milaan de 31 seconden achterstand op leider Joaquin Rodriguez goed. Rodriguez ging als klassementsleider de slotdag in, maar toch hield niemand echt rekening met een eindzege van de Spanjaard. De tijdritkwaliteiten van Hesjedal werden hoger ingeschaald, schrijft persbureau Novum.

Gedurende de tijdrit werd dat ook duidelijk. Rodriguez reed voor zijn doen een prima race tegen de klok, maar kon niet verhinderen dat de achterstand geleidelijk opliep. De Canadees legde uiteindelijk de tijdrit 47 seconden sneller af dan Rodriguez en behaalde daarmee zestien seconden voorsprong in het klassement.

Thomas de Gendt van Vacansoleil schoof ten koste van Michele Scarponi, de winnaar van vorig jaar, op naar de derde plaats.