Grootste demonstratie in Georgië tegen Saakasjvili in drie jaar

Caption: Gergian opposition supporters with Georgian and EU flags rally in the main street inTbilisi, the capital of Georgia, Sunday, May 27, 2012. Tens of thousands of people have thronged the streets of Georgia's capital to show their opposition to President Mikhail Saakashvili, in the largest anti-government demonstration in three years. The demonstration, which drew at least 40,000 people, was seen as a test of the opposition's public support in Tbilisi ahead of a parliamentary election in October. (AP Photo/Shakh Aivazov) IPTC Date: 14:54 27/05/12 Aanhangers van de Georgische oppositie demonstreerden vanmiddag in hoofdstad Tblisi tegen president Mikhail Saakasjvili. Foto AP / Shakh Aivazov

Minstens veertigduizend aanhangers van de Georgische oppositie demonstreerden vandaag in hoofdstad Tblisi tegen president Mikhail Saakasjvili. Het was de grootste anti-regeringsdemonstratie sinds drie jaar.

De betoging wordt beschouwd als een experiment om de steun voor de oppositie te testen vooruitlopend op de parlementaire verkiezingen in oktober, schrijft persbureau AP. De demonstratie van vandaag was ook de politieke vuurdoop van miljardair Bidzina Ivanisjvili. De rijkste man van Georgië en vooraanstaand filantroop organiseerde de demonstratie. Hij stapte vorig jaar in de politiek en richtte een nieuwe partij op. Ivanisjvili heeft als doel het premierschap.

In januari loopt het tweede en laatste ambtstermijn af van Saakasjvili. Van zijn toekomstplannen is nog maar weinig bekend. Hij sloot eerder niet uit premier van Georgië te willen worden. Dit ambt heeft sinds een grondwettelijke hervorming in 2010 meer macht gekregen en een mogelijk premierschap voor Saakasjvili wordt door zijn politieke tegenstanders gezien als een manier om aan de macht te blijven.