Femke Halsema steunt Sap als partijleider GroenLinks

Femke Halsema op de dag dat ze haar vertrek uit de politiek bekendmaakte en Jolande Sap als haar opvolger naar voren schoof. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg Femke Halsema op de dag dat ze haar vertrek uit de politiek bekendmaakte en Jolande Sap als haar opvolger naar voren schoof. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Femke Halsema vindt Jolande Sap de beste kandidaat om GroenLinks te leiden. Dat zei de oud-fractievoorzitter vanochtend in Eva Jinek op Zondag.

Halsema droeg anderhalf jaar geleden het stokje over aan Sap.

“Ik deed dat met overtuiging en heb geen reden om van gedachten te veranderen.” - Halsema

Halsema zei in het programma verder dat het haar ‘verstandig’ lijkt als GroenLinks zich concentreert op de inhoud. “Ik denk niet dat mensen heel veel behoefte hebben aan interne conflicten.” Daarmee doelde Halsema op de interne strubbelingen rondom de kandidatuur van Tofik Dibi. De kandidatencommissie vindt hem ongeschikt voor het lijsttrekkerschap, maar het partijbestuur besloot later dat hij toch mocht meedoen.

Leden kunnen sinds gisteren stemmen

Sap neemt het in de strijd om het lijstrekkersschap op tegen GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Leden kunnen sinds gisteren in een referendum hun stem uitbrengen op een van de twee kandidaten. De ledenraadpleging duurt tot en met 5 juni. Op woensdag 6 juni wordt de uitslag bekendgemaakt.

Het referendum is geldig als tenminste 30 procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht. Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen nodig.

Bekijk de uitzending waarin Halsema haar uitspraken deed:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

GroenLinks krabbelt iets op in peiling

GroenLinks is in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond weer iets opgekrabbeld. De partij stond vorige week op een historisch dieptepunt van vier zetels, maar heeft het verlies deels goedgemaakt en krijgt er deze week twee zetels bij.

    • Marije Willems