Dodental Houla stijgt naar 116, Veiligheidsraad bijeen over Syrië

Caption: A handout picture released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows UN observers at a hospital morgue before their burial in the central Syrian town of Houla on May 26, 2012. The head of a UN mission warned of "civil war" in Syria after his observers counted more than 92 bodies, 32 of them children, in Houla following reports of a massacre there. AFP PHOTO / SHAAM NEWS VN-waarnemers onderzoeken op 26 mei de slachtoffers van het Houla-bloedbad voor hun begrafenis. Foto AFP / Shaam News

Tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het bloedbad in Houla achtte de Verenigde Naties het Syrische regime verantwoordelijk voor de dood van zeker 116 mensen. Rusland is echter van mening dat Syrische rebellen hiervoor verantwoordelijk zijn.

De VN-Veiligheidsraad is bijeen geroepen nadat Rusland een Frans-Brits voorstel verwierp om het bloedbad in Houla te veroordelen, meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme diplomatieke bron. Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië, Robert Mood, bevestigde het dodental dat eerder op de dag nog op 109 stond.

Rusland en Groot-Brittannië twisten over Houla

Volgens VN-waarnemers, die gisteren in Houla de toedracht van het drama onderzochten, zijn artilleriebeschietingen de oorzaak van het bloedbad. Ze troffen er lege patroonhulzen van tanks aan. De VN-waarnemers ter plekke bevestigden het dodenaantal. De Syrische regering beschuldigt ‘gewapende terreurgroepen’, een term die Damascus vaak gebruikt als het spreekt over de oppositie, van het bloedvergieten. Voor zover bekend beschikken de rebellen niet over tanks.

Een woordvoerder van het Syrische regime ontkende de verantwoordelijkheid voor het bloedbad in Houla:

De Russische vice-VN-ambassadeur Alexander Pankin betwistte ook de bevindingen van de VN-waarnemers. Tegenover journalisten in Moskou suggereerde hij dat de meeste slachtoffers met messen en pistolen van dichtbij waren gedood. Pankin was daarom skeptisch over een mogelijk rol van het Syrische leger. De Britse ambassadeur Mark Lyall Grant was het niet eens met Pankin. Grant zei voor aanvang van het beraad van de Veiligheidsraad:

“Het is duidelijk dat het bloedbad in Houla werd veroorzaakt door hevige bombardementen, artillerievuur en tanks van het leger”.

Syrische oppositie veroordeelt VN

Acvtivisten van de oppositie in Syrië bekritiseerden vandaag de VN-waarnemersmissie in het land aangezien deze erin is gefaald bloedbaden als in Houla te voorkomen. Daarnaast zou de VN niet ver genoeg gaan om de misdaden van president Bashar al-Assad te veroordelen.

Minstens dertig mensen zouden in Hama zijn omgekomen nadat tanks van het Syrische leger woonwijken van de stad onder vuur namen. Dat melden activisten aan Reuters. Volgens ooggetuigenverslagen zouden bij een moskee zeker twee peuters gedood zijn.

    • Hans Klis