Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Amour’ wint Gouden Palm in Cannes

De film van Michael Haneke ‘Amour’ won vanavond de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. In 2009 won Haneke ook al de Palm d’Or voor beste film met The White Ribbon (Imdb). De trailer van Amour: De Frans-Oostenrijkse co-productie Amour was al getipt als een van de favorieten om in de prijzen te vallen

De film van Michael Haneke ‘Amour’ won vanavond de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes.

In 2009 won Haneke ook al de Palm d’Or voor beste film met The White Ribbon (Imdb). De trailer van Amour:

De Frans-Oostenrijkse co-productie Amour was al getipt als een van de favorieten om in de prijzen te vallen op het prestigieuze filmfestival, schreef NRC-filmredacteur Peter de Bruijn gisteren in NRC Weekend. Samen met ‘Beyond The Hills’ en ‘De rouille et d’os’ maakte de film van Haneke kans op de felbegeerde prijs. De Bruijn:

Amour volgt een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw ernstig begint te dementeren, in hun appartement. De film is voor Haneke’s doen eenvoudig van opzet en zelfs conventioneel, maar in de eenvoud toont de regisseur zijn meesterschap. Cannes zoemt altijd van de roddels en het verhaal gaat dat juryvoorzitter Nanni Moretti het meedogenloze mensbeeld van Haneke niet kan velen. Maar wellicht dat diens meest tedere en liefdevolle film ooit hem toch heeft kunnen plezieren. Amour is samen met het epische Beyond The Hills van de Roemeen Cristian Mungiu, een drama over een kloostergemeenschap, favoriet bij de in Cannes verzamelde filmpers. Het grimmige liefdesverhaal De rouille et d’os van Jacques Audiard, met Marion Cotillard als orkatrainster die haar benen verliest, had misschien de pech te vroeg in het programma te zitten, waarna de film al vrij snel uit het collectieve geheugen is weggezakt, maar wellicht niet bij de jury.

De tweede prijs van het festival ging naar de Italiaanse satire ‘Reality’ van Matteo Garrone en ‘The Angels Share’ van Ken Loach kreeg de derde prijs. De prijs voor beste mannelijke acteur ging naar de Deen Mads Mikkelsen (The Hunt), de beste vrouwelijke acteur volgens de jury in Cannes was Cosmina Stratan in de Roemeense film ‘Beyond the Hills’

Vorig jaar ontving de Amerikaanse regisseur Terrence Malick de Gouden Palm gewonnen op het Cannes filmfestival voor zijn film ‘The Tree of Life’. Actrice Kirsten Dunst ontving toen de prijs voor beste actrice voor haar rol in ‘Melancholia’.