‘Bei den Holländern klappt noch gar nichts!’

Dat kan beter. Van Bommel en Robben lopen teleurgesteld het veld af na de late 1-2. Foto AP / Bas Czerwinski

Met twee verloren oefenduels op rij in aanloop naar het EK is er voor de pers weinig reden tot vrolijkheid. Zelfs het Duitse Bild heeft zijn woordje klaar.

‘Verlost van één probleem, maar volgende doemt op’

Het AD schrijft dat het linksbackprobleem eindelijk is opgelost door de keuze van Van Marwijk voor PSV’er Jetro Willems.

“Daarnaast kreeg de bondscoach een duidelijk antwoord op de vraag of hij posities bij spelers moet kiezen of spelers bij posities. Het laatste. Dus aan de zijkanten liever Arjen Robben, Luciano Narsingh of Ibrahim Afellay dan Rafael van der Vaart en Robin van Persie. Niet (uitsluitend) omdat het drietal meer kwaliteiten heeft, maar omdat zij op die posities beter uit de voeten kunnen. Dat Robben in net vijftien minuten gevaarlijker was dan zijn twee collega’s in meer dan 160 minuten, zegt misschien wel genoeg.”

‘Blamage ongeïnspireerd Oranje in treffen met Bulgarije’

Een ongeïnspireerd Oranje dat aanvankelijk weinig tot niets creëerde. Voetbal International kraakt het tempo waarin Nederland speelde:

“Dat lag simpelweg te laag en het ontbrak aan creativiteit. (…) De wedstrijd kabbelde in alle rust voort. De invalbeurten van Dirk Kuijt, Stijn Schaars en Arjen Robben zorgden nog voor de meeste beroering op de tribunes. Robben kreeg een steunbetuiging van de tribunes nadat hij bij Bayern München deze week was uitgefloten.”

Alle doelpunten van de wedstrijd:
http://youtu.be/UPi-GnYfWM8

‘Stuntelend Oranje stelt teleur’

De Volkskrant en De Telegraaf bedienen zich van hetzelfde verslag en stellen dat de vorm die nodig is om het EK te winnen nog ver te zoeken is. De krant richt zich niet op de verdediging, maar op het luxeprobleem voorin:

“Het trio achter de centrumspits moest veel bewegen en rouleren, maar daar kwam weinig van terecht. Van der Vaart verliet nauwelijks de linkerflank en het kan bijna niet anders of Van Persie moet zich een veredelde rechtsbuiten hebben gevoeld. Het was overigens meteen raak toen de topschutter van de Premier League wel een keer centraal in de aanval verscheen. (…) Oranje voetbalde voorspelbaar en te traag. De formatie miste op de flanken vooral een buitenspeler met diepgang.”

‘Bei den Holländern klappt noch gar nichts!’

Het Duitse boulevardblad Bild heeft de ogen ook eens goed de kost gegeven na de 5-3 nederlaag van Duitsland tegen Zwitserland gistermiddag. De conclusies van het blad getuigen van minder scherpte:

“Een tweede divisiespeler verrast Oranje! Het volgende probleem: de leider van de Nederlandse defensie is geblesseerd. Na vijftien minuten moest Mathijsen naar de kant. Zijn dijbeen stribbelt tegen! Voor de oud-verdediger van Hamburg hebben de Nederlanders geen alternatief.”