Wielrenster Vos breekt sleutelbeen

Wielrenster Marianne Vos heeft vrijdag bij een botsing met een motor in Limburg haar sleutelbeen gebroken. Volgens de Rabobankploeg lijkt haar deelname aan de olympische wegwedstrijd, op 29 juli in Londen, „vooralsnog niet in gevaar”.

Vos is één van de grote favorieten voor een olympische medaille in het wielrennen.

De Brabantse kwam tijdens de Valkenburg Classic al na tien kilometer ten val. In de afdaling van de Fromberg kwam de nationaal kampioene in botsing met een motorrijder. Ze reed de koers vervolgens uit, en werd zelfs tweede, achter haar ploeggenote Annemiek van Vleuten.

Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ze bij de val haar sleutelbeen had gebroken. Volgens de Raboploeg bleek uit de röntgenfoto wel dat er sprake was van een „mooie breuk”. Komende week weet Vos (25) meer over het revalidatieproces dat haar te wachten staat.

De achtvoudig wereldkampioene behaalde vier jaar geleden in Peking olympisch goud op de puntenkoers. Tijdens de Olympische Spelen van Londen richt Vos, die zowel op de weg, in het veld als op de baan wereldtitels veroverde, zich op de wegrace.

De Canadese renner Ryder Hesjedal heeft zich vrijdag in de achttiende etappe van de Ronde van Italië kandidaat gesteld voor de eindzege.

Na een zware bergetappe in de Dolomieten liet Hesjedal de andere favorieten in de etappekoers achter zich in de slotklim naar de Alpe di Pampeago. Na 198 kilometer kwam hij als tweede boven, achter de Tsjechische ritwinnaar Roman Kreuziger.

De Spanjaard Joaquin Rodriguez eindigde als derde en behield de roze leiderstrui, maar hij zag zijn Canadese belager tot op zeventien seconden naderen.

Zaterdag staat er nog een bergrit op het programma. Een dag later is Milaan het decor van de afsluitende tijdrit. Op dat onderdeel is Hesjedal normaal gesproken sneller dan Rodriguez.