We zijn allen winnaars

De Andere FinaleNed. 2, 19.05 - 20.15 uur

‘Wij geloven in de kracht van ieder mens.’ Dat is het motto van het Leger des Heils dat zijn 125-jarig bestaan viert. Reden om samen met de RKK vanavond het tv-programma De Andere Finale uit te zenden. Het is een alternatief songfestival waarbij vaste Leger des Heils-klanten liedjes uit de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival zingen. Presentatrice Catherine Keyl vat de opzet van het programma als volgt samen: „Mensen die een afslag in hun leven hebben gemist en met behulp van het Leger hun leven aanpakten, zingen voor u de sterren van de hemel.” De RKK speelde gisteren meteen in op het Nederlandse verlies in Baku. De winnaar van De Andere Finale kan volgend jaar worden afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival.

We maken kennis met ex-junk Leendert, met Leroy die last heeft van een psychische stoornis en met Carola die op jonge leeftijd voor haar moeder moest zorgen.

Belangrijk bij deze variant van het Songfestival is dat niet de acts, maar de artiesten centraal staan. Over elke kandidaat wordt eerst een tragisch levensverhaal verteld, met een goed einde, voordat ze een liedje ten gehore brengen. Zo verzorgt Leendert, die het nummer Power to all our friends (Cliff Richard, Songfestival, 1973) zingt, nu rondleidingen door de stad Utrecht. Leroy, die Ein bisschen Frieden (Nicole, Songfestival 1982) zingt, werkt bij een zorgboerderij „waar schapen zijn beste vrienden zijn”. Als Herman Brood-fan vindt hij „al die gillende vrouwen bij al die artiesten wel gaaf”. De vakjury, onder leiding van Cornald Maas, velt een oordeel. „We kijken of de liedjes gloedvol zijn.” Maar de conclusie wordt al aan het begin van de avond prijsgegeven: eigenlijk zijn we allemaal winnaars.

Rosan Hollak