Wat beweegt de visser?

Teledoc: V.I.S.S.E.NNed. 2, 20.20 - 22.00 uur

„Als ik een week niet gevist heb, voel ik me niet lekker in mijn vel”, vertelt een man in een opblaasstoel op het water terwijl hij zijn hengel uitgooit. Voordat zijn vrouw om negen uur wakker wordt gaat hij een paar uur vissen om te ontsnappen aan het gestreste en gejaagde leven van alledag. „Dit zijn de beste uren, het is een soort trance waar je in geraakt.”

In de documentaire V.I.S.S.E.N vragen regisseur Pieter-Rim de Kroon en scenarioschrijver Maarten de Kroon zich af wat de twee miljoen vissers in Nederland beweegt. Het levert een intrigerend palet op van zeer verschillende vissers. Zo is er de chirurg die zijn jachtinstinct noemt als hij een grote snoek aan de haak slaat. De puber die er ’s nachts van droomt met een vis van twintig kilo op de foto te kunnen. De intellectuele zeevisser die Herman Heijermans er bij haalt als hij vertelt over de mooie onvoorspelbaarheid van het vissen. En de enige vrouwelijke visser in de documentaire die trots verschillende soorten maden door haar handen laat glijden om uit te leggen welk aas ze gebruikt.

Maar V.I.S.S.E.N laat niet alleen de vissers zien. De broers De Kroon wonnen eerder een Gouden Kalf voor hun documentaire Hollands licht, over het al dan niet bestaan van het door schilders geroemde Hollandse licht. Ook hier blijkt hun blik eigenzinnig. Ze filmen veel onder water. Terwijl de vissers aan de kant aan het wachten zijn zie je hoe een indrukwekkend grote vis aarzelt om te bijten in het aas en uiteindelijk toch toehapt. Die beelden maken de ogenschijnlijke rustige hobby nog spannend ook.

Adinda Akkermans