Van Marwijk hangt aan WK-team, maar verbouwt periferie grondig

Verwijt de bondscoach niet dat hij geen avonturier is. Hij neemt twee jongens mee naar het EK die van de week tegen Bayern München pas voor het eerst met de grote jongens mochten meedoen. Maar noem Van Marwijks selectiebeleid toch zeker ook niet gewaagd. Kom op.

Ze zullen niet gelachen hebben; Jeremain Lens en Vurnon Anita. Heeft de bondscoach ze verdomme wéér ontboden op de dag dat hij slecht nieuwsgesprekken houdt. Twee jaar geleden ook al. Lens legt het af tegen de jongere en minder ervaren Luciano Narsingh. Die is beter, gretiger en straalt vertrouwen uit.

Twitter avatar aad300 Aad de Mos voor mij is het afvallen van #maher een teleurstelling #anita moet helaas opnieuw de tol betalen voor zijn veeizijdigheid.#lensendejongisoke

Voor Siem de Jong en Adam Maher was het gesprekje met de coach een formaliteit. Beiden hebben spelers als Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder voor zich in de pikorde. Van deze vier laatste afvallers hoeft alleen laatstgenoemde zich niet achter de oren te krabben.

Alleen Maher is nog een jong talent te noemen. Lens (24) en Anita (23) zijn dat station voorbij en zijn door Van Marwijk naar huis gestuurd ten faveure van een jongere generatie. De Jong (23) speelde in 2010 zijn enige interland en dat was een maand na de verloren WK finale toen alle vaste waarden vakantie hielden.

Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Sneu vooral voor Lens en Anita. Voor tweede toernooi op rij tot late afvallers behoren. Voor Maher is het jammer dat ik niets te zeggen heb

Jetro Willems en Narsingh gaan dus wel mee. De linksback is net achttien, de vleugelspeler twee jaar ouder. Nul officiële interlands achter de naam. De bondscoach schuwt dus niet de jeugd, de onervarenheid. Dat pure. Voor op de bank.

In de schil rondom de vaste kern wordt doorgeselecteerd, vernieuwd. Er wordt verbouwd. Maar de eerste veertien namen staan al jaren vast onder Van Marwijk. Geen verwijt, want die duidelijkheid sorteert effect.

Ten opzichte van het WK twee jaar geleden verschilt de selectie op zeven plekken. Edson Braafheid, Eljero Elia, Ryan Babel, Sander Boschker, Demy de Zeeuw en André Ooijer zijn uit beeld geraakt of gestopt. Voor hen zijn gekomen Kevin Strootman, Luuk de Jong, Ron Vlaar, Tim Krul, Wilfred Bouma en Narsingh. Lood om oud ijzer op de reservebank? Alleen de zevende naam, die van Willems, wordt in de basis verwacht. Als vervanger van WK-aanvoerder Gio van Bronckhorst:

http://youtu.be/JVQmWZoNHG4