Uitgelicht zaterdag

Film

The Merchant of Venice (Michael Radford, 2004, VS). Verfilming van vermeend antisemitisch stuk van Shakespeare met Al Pacino (Shylock), Jeremy Irons (Antonio) en Joseph Fiennes (Bassanio). Om te kunnen trouwen met de mooie Portia heeft Bassanio geld nodig dat hij leent van zijn oude vriend Antonio, die het weer leent bij de door hem verafschuwde Jood Shylock.BBC 2, 14.45-16.50u.

Iron Man 2 (Jon Favreau, 2010, VS). Tony Stark (Robert Downey jr.) bleek in Iron Man een feestbeest, niet gekweld door de innerlijke demonen van Batman of Spider-Man. Hier worstelt de superheld nog steeds met zijn gezondheid. Zijn vijanden zijn opnieuw derdewereldtypes die Amerika zijn technologische overmacht niet gunnen en een kongsi aangaan met collega-industriëlen. RTL5, 20.00-22.30u.

Iron Man (Jon Favreau, 2008, VS). In stripverfilming geeft Robert Downey jr. licht ironisch gestalte aan de cynische wapenhandelaar Tony Stark die, gevangen in Afghanistan, een harnas met allerlei foefjes in elkaar zet. Ook met Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow en Tom Morello. Krijgt volgend jaar tweede vervolg. RTL5, 22.30-01.00u.

The Proposition (John Hillcoat, 2005, Aus/GB). Australische western, geschreven en van muziek voorzien door Nick Cave. De beschavingsidealen van een Britse kapitein botsen met die van een Ierse familie en dat wordt gadegeslagen door de Aboriginals, die door beide partijen worden gezien als wilden. De opnames van de outback zijn imposant en even belangrijk als de personages. RTL7, 00.10-02.00u.

Auf der anderen Seite (Fatih Akin, 2007, D/T). De Duits-Turkse regisseur van Gegen die Wand maakte een strak geconstrueerd, in Cannes met de scenarioprijs bekroond drama rond zes mensen die beurtelings heen en weer gaan tussen Turkije en Duitsland. Prachtig spel, vooral van Hanna Schygulla.Ned.2. 00.15-02.00u.

Informatief

Die Rückkehr zum Mond. Documentaire over de plannen van de VS en van India voor het bouwen van een permanente basis op de maan.Arte, 15.00-15.45u.

Apollo XI: l’aventure en direct. Compilatie van films van de ruimtereis die in 1969 de eerste mensen op de maan bracht. Voor het eerst worden de mooiste beelden in hun geheel vertoond. Arte, 16.35-17.40u.

Amusement

Eurovisie Songfestival Finale. Verslag van de liedjeswedstrijd in Baku, Azerbajdzjan.Ned.1, 21.00-00.05u.

Varg Veum. Nieuwe aflevering van de Deens-Noorse detectiveserie. Vanavond gaat Varg op zoek naar een verdwenen prostituee.Canvas, 22.10-23.40u.

Sport

Formule 1: GP van Monaco. Verslag van de kwalificatieraces op het stratencircuit van het Mediterrane vorstendom. BBC 1, 13.10-15.15u.

Wielrennen: Giro d’Italia. Verslag van de twintigste rit, die moet eindigen bovenop de Stelvio (2757m) – mits die sneeuwvrij is. Onderweg bovendien de gevreesde Mortirolo (1718m). Eurosport, 13.30-17.30u.

Golf: PGA Championship. Verslag van de derde dag van het toernooi in Wentworth. Presentator is Hazel Irvine. BBC 1, 15.15-17.50u.

Voetbal: oefeninterland Nederland - Bulgarije. Verslag van de wedstrijd in de Amsterdam Arena. Om 21.45u een nabeschouwing met Marco van Basten en Ruud Gullit. SBS6, 19.00-23.00u.