Uitgelicht maandag Tweede Pinksterdag

Film

Bowfinger (Frank Oz, 1999, VS). Aanstekelijke komedie over het plezier in film maken, over Hollywood en over het verlangen naar erkenning. Komt ook de liefhebbers van dubbele bodems en cinefiele verwijzingen tegemoet. Half mislukte B-filmregisseur Steve Martin laat veel te dure actiester Eddie Murphy meespelen in een film, zonder dat de ster het zelf weet. Ook met Robert Downey jr. en Heather Graham. RTL8, 20.30-22.30u.

Land of the Lost (Brad Silberling, 2009, VS). Onecht komisch kindje van Indiana Jones en Jurassic Park. Paleontoloog Will Ferrell komt met zijn aantrekkelijke assistente Anna Friel en de onappetijtelijke redneck Danny McBride via (uiteraard) een tijdmachine terecht in een wereld die bevolkt wordt door dinosauriërs en humanoïden. Op zoek naar de uitgang moet hij het universum en zijn reputatie redden. SBS6, 20.30-22.30u.

Let’s Get Lost (Bruce Weber, 1988, VS). Sentimenteel portret door reclamefotograaf Weber van jazztrompettist en -zanger Chet Baker (1929-1988) dat zich echter voornamelijk concentreert op diens aftakeling door jarenlang heroïnegebruik. Met concertfragmenten uit de decennia sinds de jaren 50, toen Baker deel uitmaakte van de ‘West Coast Cool’, beelden van tournees in Europa en interviews met familie, vrienden en vriendinnen. Vier maanden voor de première van deze film overleed Baker in Amsterdam. Arte, 22.05-00.05u.

Informatief

Afghanisten: The Great Game - a personal view by Rory Stewart. Eerste van twee documentaires over de bemoeienissen van Groot-Brittannië met Afghanistan. In de negentiende eeuw waren de Britten overtuigd van het idee dat grote rivaal Rusland van plan was om Afghanistan binnen te vallen om zo ongehinderd India binnen te kunnen veroveren. De periode werd gekenmerkt door wederzijdse spionage en uiteindelijk tot drie Anglo-Afghaanse oorlogen. In dit eerste deel het verhaal van de Britse besluitvorming en de reactie op de plannen van een Afghaanse elite om westerse ideeën aan het land op te leggen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Rallying: The killer years. Documentaire over de controversiële Groep B-rallywagens die in het midden van de jaren 80 furore maakten. De wagens werden steeds krachtiger en sneller en de lijst met fatale ongevallen steeds langer. In 1986 belandde de Portugese kampioen Joaquim Santos in het publiek, met drie doden en tientallen gewonden tot gevolg. Enkele maanden later kwamen Henri Toivonen en zijn co-piloot Sergio Cresto om bij een crash. Dat betekende het einde voor de Groep B-wagens. In deze documentaire het hele verhaal, met getuigenissen van o.a. Ari Vatanen, Stig Blomqvist en Michèle Mouton. Canvas, 22.00-22.55u.

La vie moderne. Raymond Depardons documentaire uit 2008 over het traditionele Franse boerenbedrijf, dat aan het verdwijnen is. Depardon, zelf zoon van een boer, keert in dit laatste deel van zijn Profils paysans-trilogie terug naar de boeren die hij eerder filmde in L’approche (2001) en Le quotidien (2005). Deel 3 is opnieuw gefilmd volgens een strak concept. De gesprekken met de vaak zeer oude boeren vinden altijd plaats aan de keukentafel, koffie en koekjes binnen handbereik. In het stugge zwijgen van de geïnterviewden ligt een wereld besloten. Canvas, 22.55-00.20u.

Eeuwigh gaat voor oogenblick. Antoine Bodar praat met Agnes Jongerius over reflectie en zingeving.Ned.2, 23.10-23.40u.