Shafiq spreekt nu van ‘glorieuze revolutie’ Egypte

De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq tijdens zijn persconferentie vandaag. Foto AFP / Marco Longari

De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq heeft vandaag de ‘glorieuze revolutie’ geprezen waardoor president Hosni Mubarak uit het zadel werd gewipt. Het is een enorme ommezwaai voor Shafiq, die de laatste premier was in het regime van Mubarak. Dat meldt persbureau AP.

Shafiq zei dat er geen ‘herstel van het oude regime’ zal plaatsvinden. Hij maakt zich op om in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 16 en 17 juni de strijd om het hoogste ambt aan te gaan met Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

Shafiq probeert imago van zich af te schudden

Op een persconferentie probeerde de 70-jarige Shafiq, oud-luchtmachtcommandant en persoonlijke vriend van Mubarak, zijn imago af te schudden van de antirevolutionaire kandidaat die negatief sprak over de jongeren die de opstand tegen Mubarak orkestreerden.

“Ik beloof iedere Egyptenaar dat er geen terugkeer naar en herstel van het oude regime zal plaatsvinden. Egypte is veranderd en de klok zal niet worden teruggedraaid. We hebben een glorieuze revolutie gehad. Ik prijs deze glorieuze revolutie en beloof trouw te zijn aan de roep om rechtvaardigheid en vrijheid.”

Verhitte verkiezingscampagne in aanloop naar tweede ronde

Het zal waarschijnlijk een verhitte verkiezingscampagne worden. Zowel Shafiq als Morsi heeft een harde kern aanhangers maar wordt ook verafschuwd door grote groepen binnen de samenleving. Morsi liet eerder vandaag weten dat hij in gesprek wil met de andere presidentskandidaten van de eerste ronde om de revolutie te “redden”. De fundamentalistische beweging lijkt met de andere kandidaten een verbond tegen Shafiq te willen sluiten als hij en Morsi inderdaad doorgaan naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

De officiële resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die woensdag en donderdag werden gehouden, worden aanstaande dinsdag verwacht. De Moslimbroeders zeggen zo’n 25 procent van de stemmen te hebben binnengehaald. In de peilingen komt Shafiq op een soortgelijk percentage uit.

    • Lex Boon