Sap: misschien niet terug in Kamer als Dibi lijsttrekker wordt

Foto NRC / Merlin Daleman

GroenLinks-leider Jolande Sap keert misschien niet terug in de Tweede Kamer als ze de lijsttrekkersverkiezing verliest van Tofik Dibi. Dat zei ze vanochtend in radioprogramma Tros Kamerbreed. “Dan ga ik de partij eerst helpen en daarna moet ik daar eens goed over nadenken.”

Sap is overigens veruit favoriet voor het lijsttrekkerschap binnen haar partij, meldt persbureau Novum vanmiddag. Ze ligt in de peilingen ver voor op tegenstrever Dibi. In een peiling van onderzoeksbureau Ipsos Synovate van gisteravond gaf 78 procent van de partijleden aan op haar te stemmen tegen elf procent voor Dibi.

De leden van GroenLinks hebben vanaf vandaag de mogelijkheid om voor Sap of Dibi te kiezen. De uitslag van het referendum wordt op 6 juni bekend. Het referendum is geldig als tenminste dertig procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht. Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat minimaal vijftig procent van de geldig uitgebrachte stemmen nodig.

De interne verkiezing ging tumultueus van start nadat Dibi eerst zijn kandidatuur lang voor zich hield en daarna door het partijbestuur als ongeschikt werd beoordeeld. Na ophef in de partij mocht hij zich alsnog kandideren.

Sap en Dibi kritisch op elkaar in interview NRC

In een dubbelinterview in NRC Handelsblad waren Sap en Dibi donderdag opmerkelijk kritisch op elkaar. Dibi zei in dat interview dat er sinds het besluit van Sap om als GroenLinks-fractie de politietrainingsmissie naar de Afghaanse provinie Kunduz te steunen een “onveilig gevoel” heerst binnen de fractie. “Het gevoel van een collectief ontbreekt”, zo zei Dibi.

Sap reageerde op de kritiek van Dibi door te stellen dat zij met het bereiken van het Lenteakkoord een “historisch” resultaat heeft geboekt voor de partij. “We hebben laten zien dat we daadkrachtig zijn, verantwoordelijkheid dragen en resultaten boeken.”

    • Pim van den Dool