Rasmussen wilde dopingcontrole ontlopen

Wielrenner Michael Rasmussen heeft voor het eerst toegegeven dat hij in aanloop naar de Tour de France van 2007 heeft gelogen over zijn verblijfplaatsen om de kans op dopingcontrole te minimaliseren.

De oud-renner van de Rabobankploeg deed zijn uitspraken vrijdag voor het gerechtshof in Arnhem, waar hij in hoger beroep 5,8 miljoen euro schadevergoeding eiste van zijn voormalige werkgever. Rasmussen werd tijdens die Tour de France ontslagen – terwijl hij de gele trui droeg – toen duidelijk was geworden dat hij tijdens de voorbereiding op de wielerronde niet in Mexico was, maar in Italië. „De kans dat iemand helemaal naar Mexico zou komen om mij te controleren was zeer klein”, zei Rasmussen tegen de rechter. Tot dusver had de renner nooit erkend dat hij dopingcontroles wilde ontwijken.

De advocaat van Rasmussen stelde dat zijn cliënt „niet op eigen houtje opereerde” en dat „zijn gedrag paste bij een ploeg waarbinnen alleen resultaten telden”. Volgens Rasmussen wist de Rabobankploeg dat hij zou liegen over zijn verblijfplaatsen. De ploegleiding „wist, althans had kunnen weten” van het bedrog van Rasmussen, oordeelde de kantonrechter in 2008. De wielerploeg bestrijdt het vonnis en stelt dat de leugens van Rasmussen zijn ontslag rechtvaardigden.