Pro-Europa partijen doen het goed in Griekse opiniepeilingen

Antonis Samaras, leider van Nieuwe Democratie, op een verkiezingsbijeenkomst in Athene. Foto Reuters / Willy Antoniou

Vijf verschillende Griekse opiniepeilingen laten zien dat de enige twee partijen die zich aan het Europese bezuinigingspakket committeren, Nieuwe Democratie en Pasok, bij de verkiezingen op 17 juni genoeg zetels kunnen halen voor een coalitie. Dat meldt persbureau Reuters.

De conservatieve partij Nieuwe Democratie kan volgens de peilingen rekenen op 25,6 tot 27,7 procent van de stemmen. Syriza, de partij die de forse bezuinigingen juist afwijst, kan rekenen op 20,1 tot 26 procent van de stemmen. Bij de laatste verkiezingen was Syriza de grote winnaar en stootte het Pasok, de partij die ook achter de miljardendeal met het IMF en de EU staat, van de tweede plaats.

Opiniepeilingen: meerderheid van elf tot zestien zetels

In Griekenland is het belangrijk om de grootste partij te worden, omdat je dan een bonus van vijftig zetels krijgt in het parlement van driehonderd zetels. Als Nieuwe Democratie met deze uitslag een coalitie zou vormen met Pasok dan zouden de twee partijen samen een meerderheid van elf tot zestien zetels hebben.

Analisten wijzen er echter op dat het nog steeds alle kanten op kan gaan.

‘Referendum over lidmaatschap onder bestaande voorwaarden’

Zes mei waren er ook al verkiezingen in Griekenland, maar op basis van die uitslag lukte het de partijen niet om een kabinet te vormen. Eerder schreef correspondent Marloes de Koning al in NRC Handelsblad dat de nieuwe verkiezingen neerkomen op een referendum over de vraag of de Grieken lid willen blijven van de eurozone onder de voorwaarden die zijn onderhandeld met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.