The Cure dé grote trekker op eerste dag Pinkpop

The Cure tijdens een optreden in The Beacon Theatre in New York, eind november. Foto AFP / Neilson Barnard

Duizenden muziekliefhebbers reizen vandaag af naar Landgraaf voor de 43e editie van Pinkpop. Met headliners The Cure, Soundgarden en Bruce Springsteen grossiert het oudste popfestival van Nederland dit jaar in grote oude namen. Popjournalisten Amanda Kuyper en Jan Vollaard van NRC geven tips.

Vanmiddag om 15.00 uur trapt de Nederlandse band Moss Pinkpop af en The Cure is om 22.00 uur de afsluiter. Daarnaast zijn er op deze eerste Pinkpopdag onder meer optredens van The Afghan Whigs, The Asteroids Galaxy Tour, Anouk, Ben Howard enThe Ting Things. Bekijk hier het volledige programma.

We vroegen aan popjournalisten Amanda Kuyper en Jan Vollaard van NRC welke optredens zij aanraden én afraden op deze zaterdag - in Landgraaf, of vanuit huis.

Optreden The Cure aanrader of juist een afrader?

Amanda Kuyper raadt vooral het concert van The Cure aan:

“Ik was destijds niet zo’n fan van de sound van The Cure, maar met hun licht experimentele waverock zijn ze rolmodel voor veel bands geweest. De band heeft vandaag de dag weinig met vernieuwing of muziek van nu te maken, maar ik ben toch wel benieuwd hoe ze het nu zullen doen op Pinkpop. Ze staan er voor het eerst weer sinds 1986 en ik verwacht veel hits als A Forest, Boys Don’t Cry en Close to Me. Ze zijn dé grote trekker van de zaterdag.”

Jan Vollaard zit daarentegen niet op het optreden van de newwaveband te wachten:

“Ik zag ze een paar jaar terug in Ahoy en dat was heel erg saai. Ze speelden toen veel te veel nieuw materiaal. Dat zal nu wel meevallen, maar The Cure is een band van ver voorbij de uiterste verkoopdatum. Het is onbegrijpelijk dat de band van Robert Smith, die in omvang de laatste jaren drie keer zo groot is geworden, nog zo veel opwinding kan veroorzaken.”

Zo klonk The Cure in 1986 op Pinkpop:

Vollaard is ook niet onder de indruk van de programmering van de rest van deze zaterdag. Zo wordt hij bepaald niet vrolijk van de geplande optredens van Anouk en The Ting Tings.

“Anouk heeft al zo vaak op Pinkpop gestaan dat ze echt een beetje meubilair van het festival is geworden. The Ting Tings is vooral bekend van die hit That’s not my name, maar volgens mij is iedereen het er wel over eens dat hun tweede plaat heel erg slecht is. Het is heel erg overdreven dat ze nota bene hoofdact zijn op de 3FM Stage.”

Optreden Moss wordt een klapper

Het enige optreden waar Vollaard op zaterdag wél naar uitkijkt is dat van Moss, de openingsact van Pinkpop. Hij looft de frisse sound met Afrikaanse invloeden van de Nederlandse band en verwacht dat het optreden echt een klapper gaat worden:

“De zanger van Moss heeft echt één van de beste stemmen uit de popmuziek van dit moment. Ik denk dat die straks lekker de ruimte in snijdt. Ik zag Moss laatst in een uitverkocht Paradiso en denk dat ze nu zeker de Mainstage aankunnen. Het gaat bij hun optredens puur om de muziek en ze hebben geen toeters of bellen of een dure lichtshow nodig.”

Amanda Kuyper verwacht, naast Moss op het hoofdpodium, dat de optredens van The Asteroids Galaxy Tour en Ben Howard de moeite waard zullen zijn:

“The Asteroids Galaxy Tour is de hitsensatie uit Denemarken. Een leuke, eigenwijze groep met nummers waar lekker op mee te springen valt. Ook ben ik benieuwd naar het optreden van Ben Howard. Hij maakt mooie akoestische, verstilde nummers. Ik vraag me af hoe zijn brok-in-de-keelmuziek die je meevoert op een festival als Pinkpop zal klinken.”

Zo volg je Pinkpop online, op tv en via de radio

Reis je dit jaar niet af naar Landgraaf? Niet getreurd, want er zijn genoeg andere mogelijkheden om het festival te volgen. Zoals elk jaar doet 3VOOR12 uitgebreid online verslag met recensies, sfeerreportages, sociale media, video en audio. Via de internettelevisie van Cultura24 is Pinkpop drie dagen lang live te volgen. Op televisie ook meerdere uren popmuziek vanuit Landgraaf: Nederland 3 zendt morgenavond vanaf 22:30 ruim drie uur optredens uit en maandag de hele avond, vanaf 19:30.

Radiostation 3FM (via de site online te luisteren) zendt dit weekend live vanaf Pinkpop uit. Vandaag van 18.00 tot 22.00 uur, morgen van 12.00 tot 22.00 uur en maandag, vanaf 10.00 uur, de hele dag. Op het internetkanaal van 101.tv worden de radiouitzendingen met live-muziek vergezeld van concertbeelden van 3VOOR12.

Op zoek naar nog meer tips welke optredens je het beste kunt bekijken? Lees dan dit artikel op VPRO’s 3voor12.

Morgen geven Amanda Kuyper en Jan Vollaard op nrc.nl tips voor de laatste twee Pinkpopdagen.