Over de haag

Een beetje chagrijnig

Een heuglijke dag gisteren voor premier Rutte: het Lenteakkoord, waarmee zijn kabinet alsnog een solide begroting voor 2013 kan presenteren, was een feit. Maar zijn gebruikelijke opgewektheid was tijdens de wekelijkse persconferentie ver te zoeken. Rutte vertelde met hoeveel tegenzin hij voldoet aan zijn internationale verplichtingen. „Voor de NAVO-top van afgelopen weekend moest ik helemaal naar Chicago vliegen, waar men dan urenlang verklaringen zit voor te lezen zonder dat er iemand luistert.”

MP Roemer, liever niet

Vragen van partijpolitieke aard wimpelt Rutte tijdens die persconferentie normaal gesproken af. „Ik sta hier als minister-president, niet als VVD-leider”, zegt hij dan. Gisteren was hij niet te beroerd en nam hij een voorschot op de campagne. „Laten we hopen dat we over vijf maanden niet een kabinet-Roemer hebben. Dat zou heel slecht zijn voor ons land.” Op de vraag van RTL-verslaggever Frits Wester of hier nu de premier of de VVD-leider sprak, antwoordde Rutte: „Ik probeer u een beetje tegemoet te komen.”

Op naar 100 zetels

Tijdens het debat over verantwoordingsdag liep de relatie tussen de Kunduz-partners een deukje op. VVD-fractieleider Stef Blok stelde voor om haast te maken met het plan om de Eerste en Tweede Kamer te verkleinen. Toen premier Rutte aankondigde dat daar snel een voorstel over naar de Kamer komt, brak er iets bij CU-leider Arie Slob, een van de architecten van het Lenteakkoord. Hoe kan een demissionaire regering zo’n ingrijpende maatregel vlak voor verkiezingen voorstellen? „Mijn fractie zou dat als provocatie beschouwen.” Het wetsvoorstel liet gisteren nog op zich wachten – gelukkig, het Lenteakkoord kon gewoon verschijnen.

Op naar 100 zetels (2)

Rutte zag het probleem niet. De Tweede Kamer kan het wetsvoorstel toch gewoon níet behandelen? Voor dat besluit is het CDA cruciaal, omdat PVV en VVD vóór een kleinere Kamer zijn. Dus wat vindt CDA-leider CDA-leider Sybrand van Haersma Buma van minder zetels? „Wat mij betreft mag het, en dan doen we die twee linker blokken eraf. Houden wij 100 zetels over.”

Met zulke collega’s...

De strijd tussen Tofik Dibi en Jolande Sap om het lijsttrekkerschap van GroenLinks gaat er scherp aan toe. Maar Tofik Dibi weet ook de fijnproevers te bedienen. Neem donderdag. Precies tijdens een onderling debat tussen zijn concurrente en PvdA-leider Samsom zet Tofik Dibi dit berichtje op Twitter: „Er is wat wrevel. Maar goed verhaal van @diederiksamsom.” Van je partijgenoten moet je het hebben.