Oud-SS’er Faber overleden - in 2007 zocht EenVandaag hem op

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Faber afgelopen week op 90-jarige leeftijd is overleden. In 2007 ging het televisieprogramma EenVandaag samen met journalist Arnold Karskens op zoek naar Faber.

De oud-SS’er werd na de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeeld voor moord en het opzettelijk in tijd van oorlog de vijand hulp bieden. Faber diende tijdens de oorlog in de Waffen SS en was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork. Daarnaast maakte hij deel uit van de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert.

In cassatie werd de straf van Faber omgezet in een levenslange gevangenisstraf. In 1952 wist uit de Koepelgevangenis in Breda te ontsnappen en vluchtte hij naar Duitsland. Daar heeft hij de rest van zijn leven gewoond. De autoriteiten weigerden hem te vervolgen of uit te leveren aan Nederland.

Faber zegt niks bij confrontatie

Bekijk hier de reportage die EenVandaag vijf jaar geleden maakte over het leven van Faber in Duitsland. Echt te spreken kreeg Karskens de oud-SS’er niet. Bij de confrontatie (vanaf 6.50) wil Faber niks zeggen en duikt hij zijn flat in.

Dat Faber nu ongestraft het graf is ingegaan is een “schandaal” en “aanfluiting”, aldus Karskens vandaag op Twitter.

Twitter avatar arnoldkarskens arnold karskens Het blijft een schandaal en een aanfluiting voor de Europese rechtsstaat dat SS-massamoordenaars als Faber ongestraft hun graf in gaan.
Twitter avatar arnoldkarskens arnold karskens We hebben allemaal geweten van Fabers misdaden en met de armen over elkaar naar de rechteloosheid gekeken.

sitestat