OM eist zes keer levenslang in liquidatieproces

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag levenslange gevangenisstraffen geëist tegen zes verdachten van een groot aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Niet eerder is in één proces zes keer de allerhoogste straf geëist. In Nederland zitten nu 33 mensen een levenslange gevangenisstraf uit.

Het proces steunt voor een groot deel op verklaringen van kroongetuige Peter la S. Tegen hem is acht jaar gevangenisstraf geëist wegens medeplichtigheid aan de moord op Kees Houtman, en meerdere pogingen tot moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Het OM zou zestien jaar eisen tegen La S., maar halveerde dat in ruil voor zijn verklaringen.

Levenslang is geëist tegen de verdachten Ali A., Fred R., Jesse R., Mohammed R., Siegfried S. en Dino S. Vooral de eis tegen Dino S. is opmerkelijk. De rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis in april na achttien maanden opgeheven omdat er onvoldoende bewijs was om hem nog langer vast te houden. Hij wordt onder meer verdacht van het uitlokken van twee moorden en het leiden van een criminele organisatie die het plegen van moorden als oogmerk had. Hij is overigens niet werkelijk vrijgekomen, omdat hij nog vastzat voor drugshandel in een andere zaak.

Ook tegen andere verdachten werden forse straffen geëist: tegen Sjaak B. vijftien jaar, Nanpaul de B. acht jaar en Chay Pin S. twaalf jaar. Freek S. werd aanvankelijk verdacht van de moord op de Amsterdamse sportschooleigenaar Tonny van Maurik en het bezit van het krachtige explosief semtex, maar het OM is nu tot de conclusie gekomen dat daarvoor onvoldoende bewijs bestaat.

Het OM heeft zwaar onder vuur gelegen tijdens de drie jaar durende inhoudelijke behandeling van de zaak. Critici vinden dat met een huurmoordenaar als Peter la S. geen deals moeten worden gesloten. Volgens het OM was de inzet van deze kroongetuige de enige manier om een einde te maken aan de stroom van liquidaties, die vaak overdag op straat plaatsvonden. Een groot deel van de verdachten zit al vast sinds het begin van het proces. De komende weken kunnen de advocaten van de elf verdachten reageren. De uitspraak wordt na de zomer verwacht.